KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön szavaival kezdem. Komoly nemzeti érték a vasút és a vasúti pálya. Éppen ezért döbbenetes volt az a kép, amelyet az 1994-es állami számvevőszéki jelentés a vasútról kialakított. Ebben a jelentésben az szerepel, hogy a pályán 280 milliárd forintnyi elmaradt beruházás, felújítás, karbantartás van hátralékként, a járműparkban 160 milliárdnyi elmaradt beruházás, felújítás, karbantartás van. Ez 440 milliárd. Ez van az egyik oldalon. Ezen kívül még 105 milliárd szanálandó hitele volt a MÁV-nak.
Mindezekkel a terhekkel indult a kormányzat, hogy részben elkezdje ezt felszámolni, részben pedig elkezdje kiépíteni az európai, korszerű vasutat: a villamosítást, a 160 kilométeres sebességű pályát, az Inter-City-rendszert, az informatikát.
Az ön által említett szentes-orosházi vonalon 2,7 milliárd forintnyi beruházási igényről van szó. Még egyszer mondom: 440 milliárd a vasút restanciája! A kormányzat megkezdte ennek felszámolását az elmúlt években. Az idő hiánya miatt nem sorolom fel, csak azt, amivel a csütörtöki kormányülésre megyünk, hiszen a csütörtöki kormányülés előtt szerepel egy olyan hitelcsomag fölvétele a pályavasútra, amely a Felsőzsolca-Hidasnémeti, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Cegléd-Szeged és a Kiskunhalas-Kelebia vonalakra, valamint kétszáz állomás felújítására vonatkozó EIB-hitel és Phare-segély felvételét célozza meg.
Sajnos a konkrét ügyben - Szentes-Orosházán - nem valami rosszindulatú politika, hanem a vasút biztonságos közlekedtetése okozza azt, hogy valóban, egy 9 kilométeres hosszon 10 kilométer/órára kellett korlátoznunk a sebességet. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ez valóban nem felel meg még egy kerékpáros közlekedési tempójának sem, ezért addig, ameddig ezt a pályaszakaszt föl nem tudjuk újítani - körülbelül három éven belül -, addig a közútra kell tereli a személyszállítást. Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir