BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor ez a kormány megalakult, akkor a kormány programjában két dolgot mondtunk. Egyrészt azt mondtuk, hogy megteremtjük a gazdasági növekedés alapjait, a négyéves ciklus egészében el fogunk jutni oda, hogy kiegyensúlyozott, fenntartható növekedést érjünk el; és hozzátettük, hogy ugyanakkor tudjuk azt, hogy ez - különösen a ciklus első felében - újabb áldozatokat fog követelni az ország lakosságától.
Mi történt? Mind a kettő igazolódott. Valóban abból a helyzetből, amit ez a kormány örökölt, a fogyasztás csökkentése nélkül, megszorító intézkedések nélkül nem lehetett kijutni - ugyanúgy, mint ahogy másutt sem lehet ezek nélkül kijutni. De azt is mondtuk és mondjuk, hogy ezzel megteremtjük a fenntartható növekedés alapjait, megteremtjük az ország integrációjának alapjait, és ez is bekövetkezett.
Amikor néhány hónappal ezelőtt a Fidesz kongresszusa kimondta azt, hogy a következő ciklusban már mód van arra, hogy 4-5 százalékos növekedést érjen el a gazdaság, akkor mi rámutattunk arra, hogy igaz, valóban lehet, hogy ez elérhető. Azért érhető el, mert ebben a ciklusban ennek a kormánynak volt bátorsága vállalni azt a népszerűségvesztést, azokat az intézkedéseket, amelyek a következő időszak számára megteremtik ezeket a lehetőségeket.
Örülök, hogy szemben a Fidesznek azokkal a korábbi állításaival, hogy a végére ugyanoda jutunk, ahonnan elindultunk, Varga Mihály ma már elismerte, hogy már a harmadik évben olyan kedvező tendenciák bontakoznak ki ebben a gazdaságban, amelyek valóban megalapozzák azt, hogy a következő ciklusban már egyértelműen kedvező növekedés legyen ebben az országban.
Egy kérdés van csak ezek után: vajon a kormánykoalíció csapta-e be magát, amikor mindjárt az induláskor megmondta, hogy ez lesz, és ez lett? Vagy pedig a Fidesz csapta be magát, amikor Bokros Lajost az első pillanatban Varga Mihály úgy üdvözölte a televízió Híradójában - talán még emlékeznek rá -, hogy egy jó közgazdász, csak az a baj, hogy nem fideszes. És aztán mindennek elmondta ugyanezt a Bokros Lajost és a gazdaságpolitikáját, majd amikor a stabilizációs gazdaságpolitika meghozta a sikereket, akkor nem tudja, hogy mit mondjon. (Folyamatos zaj.)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir