DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Örülök ennek a kérdésnek, hisz az elmúlt hetekben feltett interpellációjában már ugyanezt a témakört érintette, amikor én ígéretet tettem, hogy június elejére a régi helyzet vissza fog állni, nem lesz sorban állás, meg fogják kapni a tulajdoni lapot, és megfelelő kiszolgálásban részesülnek az ügyfelek.
Örömmel jelenthetem, hogy ez bekövetkezett. E kérdéssel kapcsolatosan elmondhatom, hogy június 2-ára felszámoltuk a hátralékot, nem kell sorban állni, nem kell különböző sorszámokat váltani és éjszakázni. Akinek azonnal kell a tulajdoni lap, annak is ki tudják adni; ha valaki délutánra kéri, akkor sürgősségi felár nélkül, három-négy órán belül a tulajdoni laphoz hozzájut a korábbi hetes-hónapos várakozással szemben, amely a számítógépes rendszerre történő átállás miatt átmenetileg bekövetkezett.
Kell-e ez a számítógépes rendszer? Igen. Kell ez a számítógépes rendszer. Ennek a biztonsága, a tulajdonjog-biztonság, az ingatlan-nyilvántartási adatok kezelhetősége, elérhetősége, amiről már a korábbi interpellációk és kérdések során beszéltünk, feltétlenül megköveteli a számítógépes átállást.
Kik vették ezt át? Ennek az átvételét folyamatosan, a rendszer tesztelésével együtt, a földhivatal munkatársai végzik, akik informatikai szakemberek. Egyéves szoftvergaranciával veszik át ezeket a gépeket, illetve a működtető programot.
(16.20)
Eddig ez 600 millió forintba került, jórésze Phare-pénz volt. További mintegy 400 millió forintra lesz még szükség, hogy a teljes rendszer elkészüljön, ez 1 milliárd forint. Zárójelben jegyzem meg, hogy az ingatlanátruházási illeték bevételei 1994 és '98 között csak itt a fővárosban több mint 4 milliárd forintot tettek ki. Tehát bőven megtérül ez a rendszer, ha valóban hatékonyan és gyorsan működik. Azonban a tökéletes rendszer működése, a tökéletes ingatlan-nyilvántartás - ahogy ezt már korábban megbeszéltük - a nemzeti kataszteri program befejeztével (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) csak az ezredforduló után lesz működőképes, ha azt a több mint 1,5 millió ingatlant be tudjuk jegyezni - (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az idő leteltét.) - bocsánatot kérek -, amivel a részarány és a kárpótlás során még hátra vagyunk.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir