SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Mi a helyzet a panellakások terén? Közel 600 ezer ilyen lakás van Magyarországon. A lakótelepi lakások erkölcsi értéke mára siralmasan megkopott. Piaci értékük sokkal alacsonyabb, mint valós vagy potenciális műszaki értékük. Ez az érték tovább fog csökkenni annak arányában, ahogy a lakások rezsiköltsége emelkedik, fizikai állapota a fennmaradási munkák elmaradása miatt tovább romlik.
Nemzetgazdasági érdek az, hogy a magyar lakásvagyon értéke ne csökkenjen, hogy az irreálisan magas fajlagos energiafelhasználás csökkenjen. Vagyis szükség van felújításra.
Ha egy szegény panellakó felújításra gondol, a kikopott padló, a foghíjas csempe, a csöpögő csap vagy radiátor, a rozoga beépített bútor jut eszébe. Ha egy kicsit bátrabb, eszébe juthat az is, hogy ideje volna valamit csinálni a kehes lifttel vagy a csörömpölő szellőzőmotorokkal.
Jelenleg az életvédelem elsődlegessége mellett elsősorban azokat a beavatkozásokat kell ösztönözni, amelyek takarékos energiafelhasználást tesznek lehetővé, mert a kisebb víz-, villany-, gáz- és távfűtési számla a lakó számára olyan azonnali megtakarítás, amely követi az inflációt, miközben a kölcsön terhei nem. És ma ez az értékmentés lényege, ami végül is értéknöveléssé válhat. A piac ugyanis ma már nemcsak a lakás árát, hanem fenntartási és működtetési költségeit is értékeli.
(14.30)
Kérdezem ezért a tisztelt államtitkár urat, hogy mi történt másfél évig azzal a 30 millió márkás német hitellel, amelyet a Kohl-kormány nyújtott a magyar kormány számára. Ki és mire használta fel ezt az összeget? Mi történt ennek kamataival, hiszen ez az összeg megközelíti, sőt meg is haladja a 3 milliárd forintot?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir