DR. FODOR ISTVÁN

Full text search

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Sebők János képviselő úr a Hszt. 80. § (4) bekezdésében foglaltakra hivatkozva nyújtotta be önálló indítvány formájában ezt az országgyűlési határozati javaslatot. A törvényi felhatalmazás ellenére eddig a kormány azért nem tett előterjesztést ebben a kérdésben, mert a fegyveres szervek közül a Magyar Honvédség a törvény hatálybalépése óta jelentős átalakuláson megy keresztül. Hosszabb távra is véglegesnek tekinthető szervezeti formáját csak ennek az esztendőnek a végére éri el, s amíg ez nem történt meg, nem lett volna praktikus dolog a tábornokok számában annak kockázatával döntést hozni, hogy ezt rövid időn belül, akár többször is módosítani kell.
Sebők képviselő úr önálló indítványa tehát, ha úgy tetszik, megelőzte a kormánynak azt az előterjesztését, amely majd a tavaszi ülésszakon került volna a tisztelt Ház elé. Ha már viszont így történt, és az Országgyűlés tárgysorozatába vette a határozati javaslatot, akkor feltétlenül kell egy kísérletet tennünk arra, hogy elfogadása esetén a határozat valamennyi érintett fegyveres testület sajátosságainak figyelembevételével történjen. Azért fogalmazok így, hogy kell egy kísérletet tennünk, mert a fegyveres testületek szervezetei, funkcióik, azok a sajátosságok, amelyeket célszerű figyelembe venni a tábornokok létszámának meghatározásánál, oly mértékben eltérnek egymástól, hogy nagy biztonsággal kimondható: nem lehet célravezető ezen a téren olyan megoldás, amely azonos séma alapján kezeli a különböző fegyveres testületeket. Márpedig a napirenden lévő indítvány ezt teszi, amikor kimondja, hogy a létszám tekintetében kétezer főre lehet egy tábornokot kinevezni.
Engedjék meg, hogy egyetlen példával érzékeltessem ennek a filozófiának a tarthatatlanságát. Más fegyveres testületektől eltérőn a honvédségnek két hadrendje, így két létszáma is van. Gondolom, nem vitatja senki, hogy a hadsereg szervezetében éppen a tábornoki rendfokozatokhoz is kötött beosztásokat magukba foglaló vezető szervek azok, amelyek ugyan a háborús hadrend működtetését szolgálják, ám békeidőszakban is élniük, dolgozniuk kell. Tehát ha az előterjesztő a Magyar Honvédség esetében is a békelétszám alapján akarja megállapítani a tábornokok létszámát, akkor figyelmen kívül hagyja a háborús hadrendet. Ha viszont nem így gondolta, akkor ezt jelezni kellene az indítványban.
További, a javaslat tartalmát érdemben is befolyásoló - a kormány szerint kedvezőtlenül befolyásoló - kérdés, hogy a határozati javaslat több pontjában túlterjeszkedik a törvényi felhatalmazáson; például a 3. pontban, amikor az elérhető legmagasabb rendfokozatokról rendelkezik, hiszen ezt a Hszt. szabályozza; az 5. pontban, amikor a tábornoki rendfokozat elérésének feltételeként 15 éves szolgálati viszonyt szab meg, hiszen ez egyértelműen csak törvényben lenne szabályozható, azon túlmenően, hogy ez a megkötés nem is indokolt. Vagy például ez a megkötés nincs összhangban más jogszabályokkal, például azzal a kormányrendelettel, amely a tábori lelkészi szolgálatokról rendelkezik, hiszen ez a kormányrendelet kimondja, hogy az érintett egyházak hatéves ciklus elteltével új vezetőt jelölhetnek a tábori lelkészi szolgálatok élére, és ez tábornoki rendfokozattal együtt jár. A javaslat 7. pontja a köztársasági elnök hatáskörét érinti; erre nézve pedig országgyűlési határozattal hatályban lévő eljárási szabályt nem lehet módosítani.
Az elmondottakból tehát az következik, hogy az előterjesztést több ponton módosítani kell annak érdekében, hogy elfogadható legyen. A kormány úgy ítéli meg, hogy a tartalmi kérdésekben történő egyetértés esetén ez technikailag megoldható. Ehhez azonban a szükséges egyeztetéseket el kell végezni. Ezt kezdeményezni fogjuk az előterjesztőnél és az érintett bizottságoknál. A kivitelezéshez azonban idő kell.
Ezért a kormány azt indítványozza a tisztelt Országgyűlésnek, és erre kérjük az elnök urat, hogy az általános vitát ma ne zárja le, hanem napolja el.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir