DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Alkotmányunk 68. §-ának (3) bekezdése szerint a Magyar Köztársaság törvényei az ország területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletét biztosítják.
Az alkotmány ezen rendelkezését figyelembe véve a kormányprogram a kisebbségek parlamenti képviseletére vonatkozóan leszögezi: a kormány az érintettekkel egyeztetve meg kívánja teremteni azt az intézményes formát, amely az alkotmánnyal összhangban lehetővé teszi a kisebbségek legitim képviselőinek bekapcsolódását az Országgyűlés munkájába. Meg kell jegyeznem, hogy a kérdés megoldatlanságát több nemzetközi fórum és dokumentum is mint kisebbségpolitikai intézményrendszerünk egyedüli hiányosságát jelezte, így legutóbb az EU-országjelentés is.
Tisztelt Ház! A kormány a Házszabálytól való eltérést javasolva benyújtotta mindezekre figyelemmel a tisztelt Ház elé azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az országgyűlési képviselők választásáról, illetőleg a választási eljárásról szóló törvények módosításával biztosítani kívánják a kisebbségek országgyűlési képviseletét. A kisebbségekkel, illetve a pártokkal lezajlott egyeztetési folyamat eredményeként alakult ki az a jogi megoldás, amely a két törvényjavaslatban megjelenik. Ennek lényegi elemei a következők:
A kisebbségek az általános képviseleti elvtől eltérő, kedvezményes mandátumszerzés alapján juthatnak országgyűlési képviselethez. A kisebbségek számára fenntartott, maximum 13 kedvezményes mandátummal az Országgyűlés létszáma legfeljebb 399-re nő. Az országos kisebbségi önkormányzatok, illetőleg szervezetek állíthatnak kisebbségi listát. Az a kisebbségi lista, amely legalább 5000 szavazatot szerez, egy kedvezményes mandátumhoz jut. Ha nem szerez mind a 13 kisebbség egy-egy ilyen kedvezményes mandátumot, a be nem töltött helyeket azok a listák szerezhetik meg, amelyek az országos listán a mandátumszerzéshez szükséges szavazatszámnak megfelelő többletszavazattal rendelkeznek. A kisebbségi listás szavazólapra valamennyi választópolgár voksolhat, de a szavazólapot külön kérnie kell a szavazatszámláló bizottságtól, erre hirdetmény hívja fel a választópolgárok figyelmét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek előrebocsátásával kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslat elfogadásával tegyék lehetővé, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek kedvezményes képviselethez juthassanak a magyar parlamentben. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir