DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskola és a Szarvasi Brunszvik Teréz Óvóképző Főiskola a felsőoktatás fejlesztésének irányelveiről szóló országgyűlési határozatnak megfelelően a két intézmény teljes integrációját kezdeményezte. Az integráció során a két főiskola megszűnik, és helyettük létrejön a Körös Főiskola.
A felsőoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXX. törvény 5. §-a értelmében állami felsőoktatási intézményt az Országgyűlés létesíthet és alakíthat át. Az integrációhoz tehát módosítani kell a felsőoktatási törvény államilag elismert felsőoktatási intézményeket felsoroló mellékletét. Alapvetően ez az oka annak, hogy ez a törvényjavaslat most a tisztelt Ház előtt fekszik. Szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy a felsőoktatásban jelen pillanatban zajló integrációs folyamatok a későbbiekben is elkerülhetetlenné teszik, hogy az ilyen kis lélegzetű, rövid, technikainak tűnő, ám a valóságban nagyon fontos változásokat rögzítő törvényjavaslatokat az Országgyűlés elé terjesszük.
Az integráció végrehajtásának elismerése érdekében előterjesztett törvényjavaslat keretében teszünk javaslatot időközben történt változások miatt néhány intézmény esetében az elnevezés, illetőleg a székhely módosítására, illetve pontosítására.
(19.20)
A Kecskeméti Tanítóképző Főiskola székhelye nem Budapest, hanem Kecskemét, ennek megfelelően kell tehát módosítani a székhelymegjelölést a mellékletben.
Három egyházi intézmény kér névváltoztatást, illetőleg névpontosítást. Az Adventista Egyház Lelkészképző Intézete, illetőleg az Evangélikus Teológiai Akadémia kéri, hogy a nevében szereplő "akadémia", illetőleg "intézet" megnevezések, tekintettel arra, hogy ezek a fogalmak a felsőoktatási törvényben, mint felsőoktatási intézménytípus nem szerepelnek, változzanak egyetemre, illetőleg főiskolára. Ez a módosítás nem tartalmi jellegű, tekintettel arra, hogy a törvény melléklete a szóban forgó intézményeket eddig is a nem állami felsőoktatási intézmények, pontosabban szólva egyetemek, illetőleg főiskolák között tartotta nyilván, pusztán a név az intézmény megnevezésében vezetné át ennek az intézménytípusnak a törvénnyel összhangban lévő megnevezését.
Végezetül a Tan Kapuja Buddhista Főiskola Budapest elnevezés egy sajtóhibával került be a törvénybe, az intézmény kéri, hogy a hivatalos megnevezésnek és a magyar nyelv szabályainak is megfelelő A Tan Kapuja Buddhista Főiskolára változzék az intézmény felsőoktatási törvény mellékletében megjelölt neve. Ezeket terjesztettük tehát a tisztelt Ház elé.
Kérem a tisztelt Házat, hogy a javaslatot elfogadni szíveskedjék. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir