DR. KÓNYA IMRE

Full text search

DR. KÓNYA IMRE
DR. KÓNYA IMRE (MDNP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! Mint ismeretes, november 3-ára Budapestre rendezvényeket, utcai demonstrációkat jelentettek be, amely bejelentés kapcsán a rendezvény megtiltását a rendőrség betiltotta. (Közbeszólás: Megtartását.) A rendezvény megtartását - elnézést kérek, negyed tizenkettő van, ezt csak a jegyzőkönyv kedvéért mondom - a rendőrség megtiltotta. A bejelentők az államigazgatási határozattal szemben a bírósághoz fordultak, a felülvizsgálati kérelmet a bíróság elutasította. Ezt követően november 3-án Budapesten olyan rendezvényekre került sor, amelyek összefüggésbe hozhatók a bejelentéssel.
A rendezvényeken a rendőrség fellépett a demonstrálók ellen, feloszlatta a rendezvényt. Az esemény a közvéleményben élénk reakciót keltett, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen Magyarországon 1988. november 15-én került sor utoljára rendőrségi fellépésre politikai demonstrációval szemben, és nem politikai rendezvény esetén is rendőri erőszak alkalmazása meglehetősen ritka volt. Ugyanakkor az is igaz, hogy 1988. november 15-ét megelőzően viszont számos alkalommal a politikai tüntetés résztvevői összeütközésbe kerültek a rendőrséggel. Ugyanakkor a tényekre vonatkozóan is eltérő előadások hangzottak el, jelentek meg a sajtóban, és természetesen eltérő értékelések is láttak napvilágot. Az érdekeltek, illetve érintettek részéről homlokegyenest ellenkező interpretációk jelentek meg nem lényegtelen részleteket illetően.
Mindezek indokolttá teszik, hogy a parlament foglalkozzék ezzel az üggyel és részletesen kivizsgálja, hogy mi is történt valójában. Nevezetesen kivizsgálja azt, hogy a rendezvény meghirdetésével összefüggésben Budapesten ténylegesen milyen rendezvényekre és ott milyen történésekre került sor, és melyek voltak konkrétan azok az események, amelyek a rendőri fellépéshez vezettek.
Indokolt, hogy kivizsgáljuk, hogy vajon a rendőrség fellépése indokolt volt-e, és mindenben a jogszabályoknak megfelelő-e; ezeken a rendezvényeken a rendőri eljárás megfelelt-e mindenben a jogszabályoknak, és indokolt volt-e; illetőleg megfelelt-e mindenben a jogszabályoknak, illetőleg indokolt volt-e a rendezvény után a résztvevőkkel szembeni rendőri fellépés. A hangsúly azon van, hogy a bejelentéstől kezdve az utolsó történésig minden releváns részletet kivizsgáljon a bizottság és politikai indulatoktól függetlenül egy hatpárti vizsgálóbizottság korrekt vizsgálata tegyen pontot az események végére, nem lemondva arról sem, hogy esetleg olyan következtetésekre jussunk, amelyek a jövőben elkerülhetővé teszik a hasonló események létrejöttét.
Ugyanis azt gondolom, hogy nem kívánatos - és ebben mindenki egyetérthet -, ha a rendőrség, amely a közbiztonság terén ráháruló és egyre nehezebben megoldható feladatokat amúgy is egyre nehezülő körülmények között látja el, a polgárokkal vagy a polgárok egy csoportjával kerüljön szembe látványosan, ugyanis a rendőrségnek a közbiztonság érdekében kifejtett tevékenységéhez feltétlenül szükség van a polgárok segítségére. Minden olyan eset, amikor a rendőrség és a polgárság összeütközésbe kerül, nem használ a polgárbarát rendőrségről kialakult és az utóbbi években reményteljesen előrehaladó képnek. Ugyanakkor nemcsak polgárbarát rendőrségre, hanem rendőrbarát polgárságra is szükség van ahhoz, hogy a rendőrség a feladatait jól el tudja végezni.
Különösen nem kívánatos, hogy politikai rendezvénnyel kapcsolatban történjék meg ez az összeütközés. Úgyhogy úgy gondolom, hogy indokolt egy vizsgálóbizottságnak a létrehozása, és nagyon indokolt, hogy esetleg e vizsgálóbizottság tevékenysége kapcsán a törvényi környezet is górcső alá kerüljön. Nem lehetetlen, hogy egy ilyen vizsgálóbizottság működése következtében esetleg mindannyiunk számára világossá válik, hogy hol vannak azok a pontok, amelyek esetleg törvénymódosítás keretében megváltoztathatók és lehetővé teszik, hogy az ilyen esetek a jövőben elkerülhetők lesznek.
Minderre tekintettel további három képviselőtársammal együtt, a Magyar Demokrata Néppárt képviselőcsoportjának egyetértésével, határozati javaslatot terjesztek elő az 1997. november 3-ára Budapestre bejelentett és a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 8. §-ának (1) bekezdése és 9. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint betiltott rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseket vizsgáló bizottság felállítására.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir