DR. KUTRUCZ KATALIN

Full text search

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnos, kénytelen vagyok hozzászólni. Sajnálom, hogy érdemben más képviselőtársunk nem szólt hozzá. Természetesen a képviselő úrnak joga van ezt kérni, és az SZDSZ képviselőjének azt, hogy az általános vitát ne zárja le ma a Ház azért, mert módosító indítványokat kívánnak benyújtani. Azt azonban szeretném a képviselőtársaim számára világossá tenni, hogy ez egyenlő értékű lesz azzal, hogy ez a vizsgálóbizottság időben nem tud felállni. Így is elég hosszú idő telt el ez óta az esemény óta, és minél hosszabb idő telik el, annál nehezebb a kivizsgálás.
A parlament rendkívüli ülésszakot nem tart ebben az évben, példátlanul az elmúlt hét évhez képest most először, december 15-én, ami már nincsen messze, lezárul ez az ülésszak. A Házszabály szabályait ismerve - amit itt lévő képviselőtársaim mind tudnak -, ez azt fogja jelenteni, hogy a vizsgálóbizottságot ezen ülésszak lezárása előtt már csak Házszabálytól eltéréssel lehetne felállítani, amire nem tudom, hogy láthatok-e bármiféle reményt. Ha pedig ez így van, akkor legközelebb februárban ül a következő rendes ülésszakon a parlament, legközelebb akkor lehet felállítani ezt a vizsgálóbizottságot, és akkor már nagyon beleszalad a választási előkészületekbe a vizsgálóbizottság működése, amit olyan nagyon nem tartanánk szerencsésnek.
Ezt az alkotmányügyi bizottságban már több alkalommal kifejtettem: a Magyar Demokrata Néppártnak akkor, amikor ezt a vizsgálóbizottság felállítására irányuló javaslatát előterjesztette, és ez most is így van, a történtekkel kapcsolatban semmiféle prekoncepciója nincsen. Nem abból szeretne kiindulni, hogy bárkit is bármelyik oldalról elmarasztaljon, hanem egészen egyszerűen szeretné objektíven, nyugodtan kivizsgálni a történteket - legyen ennek a vége bármi -, és szeretne egy tisztességes állásfoglalást ezzel kapcsolatban.
Nem hiszem, hogy jó dolog az, ha erre a választások előtti utolsó pillanatokban kerül sor. Mi a magunk részéről természetesen - mint mindig - ezután és akkor is, a választások előtti utolsó pillanatokban is fogjuk tartani magunkat ahhoz, hogy nem prekoncepció alapján dolgozunk, és hogy nem balhét és különösen nem műbalhét akarunk, hanem egészen egyszerűen szeretnénk feltárni azt, hogy valójában mi történt. Azért, mert tényleg az újságokban, a rádióban, a televízióban is teljesen különböző értékelések és a tényeknek teljesen különböző előadásai hangzottak el az eseményekkel kapcsolatban és tényleg igaz az, hogy ilyen eseményre még nem került sor az elmúlt most már nyolc évben. Ezért egy vizsgálatot mindenképpen megérdemel, már csak azért is, hogy ha nem így van, akkor ne maradjon a rendőrségen senki részéről semmiféle bélyeg.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir