BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Államtitkár Asszony! Kettőn áll a vásár… A közelmúltban számos korrupciós botrány irányította rá a figyelmet egy általános problémára, a vezetői ellenőrzés hiányosságaira. Alig egy éve az úgynevezett Ok-Tat botrány miatt a kormánynak kellett határozatot hozni az elkülönített állami pénzalapok és a célelőirányzatok döntési rendszerének felülvizsgálatáról. Persze sok sikert egy olyan vizsgálattól, amely az érintettek jelentéstételén alapult, nem sokat lehetett várni.
(15.20)
Az élet egyre-másra azt igazolja, hogy sajnos visszaélések történtek az alapkezeléseknél. A zsurki vodkagyár ügyében hozott több mint ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatásról nemrégiben döntött a parlament, s rámutatott, hogy a miniszter a túlzott mértékben vállalt felelősségét nem tudta teljesíteni. A legfőbb ügyész úr korábbi nyilatkozatából már megtudjuk, hogy jelentős összegű támogatáshoz oly módon jutott egy részvénytársaság, ami miatt büntetőeljárást kellett indítani jogtalan gazdasági előny megszerzésének bűncselekménye miatt.
Azok kedvéért, akik járatlanabbak a büntetőjogban, szeretném ismertetni a bűncselekmény törvényi tényállását: "Aki gazdasági előny megszerzése érdekében a döntésre jogosult szervet vagy személyt megtéveszti, és ezáltal maga vagy más részére jogtalanul szerzi meg az állam által biztosított gazdasági előnyt, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
És itt szeretnék visszatérni a téma aktualitására. Hogy valaki ezt a bűncselekményt elkövethesse, ahhoz az is kell, hogy legyen akit megtévesszenek. Márpedig egy jól működő döntés-előkészítés, ellenőrzés lehet a legalkalmasabb az ilyen próbálkozások kizárására.
Ugyanezen tényállás alapján indult a közelmúltban büntetőeljárás egy másik kft. vezetője ellen, amely a Központi Környezetvédelmi Alapból szerzett jogtalanul hetvenmillió forintot. Persze a Supergáz-Autó-Híd Rt. vezetője sem követhette volna el e bűncselekményt, ha a pályázatok elbírálása elég körültekintő és az ellenőrzés jól működik. Pedig Szekeres Imre frakcióvezető felhívta az energetikai kormánybiztos ügye kapcsán az MSZP-frakció és Karl Imre figyelmét, hogy a nagyobbik koalíciós párt frakciótagjai tartózkodjanak a felügyelőbizottsági és igazgatótanácsi tagságtól kétes hírű vállalkozásokban.
Tisztelt Államtitkár Asszony! Tekintve, hogy a korábbi központi ellenőrzési vizsgálat nem vezetett igazán eredményre, kérdezem önt és önön keresztül, tisztelt államtitkár asszony, hogy a miniszterelnök úr milyen hathatós intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a visszaélések a pályázatok elbírálásakor kiszűrhetők legyenek. Tervezi-e az ÁSZ-vizsgálat részletes elemzését követően az ügyek kivizsgálását és parlament elé terjesztését? Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir