DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Most már megszokhattuk, hogy az ellenzéki képviselők sikerpropagandával vádolják a kormányt a legkülönbözőbb témákkal, ügyekkel összefüggésben. Csak azt nem értem, hogy pontosan a gépjárműlopással, a gépjárműbűnözéssel kapcsolatban a kormány, a kormányon belül pontosan a Belügyminisztérium vezetése tárta fel a hiányosságokat, a nyilvánosság elé lépett ezzel a problémával. Ezt sikerpropagandának értelmezni, csak azt tudom mondani, hogy egy sajátos felfogás.
Valóban, a Kormányzati Ellenőrzési Iroda által végzett vizsgálatok hatására egy intézkedési csomag készült. Ez az intézkedési csomag komplex jellegű, felöleli mind a szükséges jogszabály-változtatások kezdeményezését, a gépjármű-igazgatás korszerűsítését és egy hatékony megelőző-felismerő rendszer támogatását. Ennek hatására az intézkedések megtörténtek, illetve elkezdődtek.
Tájékoztatnám képviselő urat, hogy a közelmúltban újraszabályozásra került a közlekedésigazgatás rendje, amelynek részét képezi a gépjárműre és a gépjárművezetésre jogosító okmányok korszerűsítése. Úgynevezett gépjárműtörzskönyv bevezetésére kerül sor, ami gyakorlatilag forgalomképtelenné teszi a lopott gépjárműveket, azaz megakadályozza azok adásvételét. Azt hiszem, hogy ez egy óriási előrelépés lesz. Ugyancsak a külföldről behozott már használt gépjárművek forgalomba helyezése is egy zárt rendszer keretében történik majd, ami megint csak gyakorlatilag lehetetlenné teszi a lopott gépjármű forgalomba hozatalát. Azt is elárulom önnek, hogy a meghirdetett pályázat alapján mintegy 41 pályázó volt, közülük 6 került kiválasztásra, aki olyan technikai megoldásokat írt le a pályázatában, és azok kerülnek majd bevezetésre, illetve támogatásra, amelyek egy felismerő és azonosító rendszer kialakítását teszik lehetővé országos méretekben. Ezenkívül pedig, képviselő úr, nem oly régen két szabaddemokrata képviselőtársunk kezdeményezésére fogadta el a parlament azt a törvényt, amelynek hatására a vevőnek módjában áll majd tájékozódni arról, hogy a megvásárolni kívánt gépjármű vagy nagyobb értékű ingóság vajon lopott-e, illetve szerepel-e az eltűnt vagy eltulajdonított tárgyak listáján.
Hallgatva képviselőtársamat, azt kell hogy mondjam: nagyon mély ismeretekre tettünk szert ebben a témakörben. Képviselő úr itt olyan adatokkal szolgált, megirigylik, gondolom, az ORFK-nál is. Azt kérném - úgy, ahogy a képviselőtársaim, a kormánypárti képviselőtársak arra használják fel az ismereteiket, hogy segítsék a bűnüldözési munkát -, hogy ön is használja, hasznosítsa ezt a tudását, ne csak kritikával éljen, hanem valóban készítsen olyan javaslatokat, amelyeket fel tud használni adott esetben még a belügyminiszter is, és hatásosabban tudunk fellépni a szervezett bűnözés ellen.
Arra azonban felhívnám a képviselő úr figyelmét, hogy a diadalmámorunkat disszonáns hangok nem zavarják meg, mert nincsen diadalmámor. Ugyanakkor az ön helyesírása egy kis kívánnivalót hagy maga után: a "szervezett bűnözést" két "t"-vel kell írni, és a múlt idő jele is két "t". (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Például szerepel az, hogy "átcsempészet gépkocsik" - ezekre majd a képviselő úr figyeljen oda.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir