NIKOLITS ISTVÁN

Full text search

NIKOLITS ISTVÁN
NIKOLITS ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A mondás úgy tartja, hogy ismétlés a tudás anyja. Miután ön megrengetően új elemet nem sorolt fel interpellációjában, ezért én is szemelvényeket idézek a november 18-án elhangzott interpellációra adott válaszomból.
A kilencvenes évek elejétől a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézete mint a Magyar Köztársaság okmánybiztonságért felelős hatósága folyamatosan vizsgálta az új útlevelek problémakörét, és mindenre kiterjedő szakmai előkészítő munkát végzett. Számos okmánykitöltési technológiát megvizsgált, így különféle kitöltési módszereket - például lézerprinter, fénymásolás, lézergravírozás, termotranszfer - és ezekkel párosuló adatbiztosítási eljárásokat biztonsági és okmányvédelmi szempontból elemzett. Mindezek eredményéről a Szakértői Intézet tájékoztatta a Belügyminisztériumot, és az intézet javaslata alapján a Belügyminisztérium 1997 elején a lézergravírozásos technika alkalmazása mellett döntött. Ennek megfelelően akkor került kiírásra a pályázat.
Miért döntöttek a szakemberek a lézergravírozásos technika mellett? Ez a megoldás a megkövetelt biztonsági követelményeket szem előtt tartva hosszú távon olcsóbb és más technológiáknál gazdaságosabb. Az egyszeri beruházási ár valóban megközelítőleg 2,5 milliárd forintra tehető. A mintegy 3 millió útlevél kiállításához 19 berendezést kell üzembe állítani. Ez az ár azonban magában foglalja a rendszer teljes kiépítésének költségeit, a háttérinformatika megteremtését is beleértve. Az egyszeri beruházást követően a rendszer már jelentős alapanyagigény nélkül működtethető, más hagyományos fóliára épülő rendszer tekintetében ez pontosan fordított: a kisebb beruházás nagy költséget igénylő alapanyag-szükséglettel párosul. Ezen túlmenően a lézergravírozásos technikával az okmányreformba bevonandó valamennyi új okmány kiállítható. Így készülnek majd például a személyi igazolványok és a vezetői engedélyek is.
Az okmányok mennyiségét, az üzemeltetés költségeit tekintve tehát leszögezhető, hogy ez az eljárás hosszabb távon a fajlagos költségeket tekintve olcsóbb és takarékosabb megoldás. Ez a módszer nagyobb biztonságot nyújt a visszaélések ellen, mint más hagyományos technológiák. Szeretném megemlíteni, hogy ilyen módszerrel készülnek Svájcban a személyi igazolványok, Finnországban az útlevelek, míg Németországban az útlevelek tekintetében a rendszer bevezetés előtt áll, és számos távol-keleti ország, ahol a hamisítás virágkorát éli, szintén lézergravírozásos módszerrel készíti a személyi okmányokat.
Tisztelt Képviselő Úr! Szeretnék az interpelláció szövegében található egy-két csúsztatásra is kitérni. Önök azt mondják, elkerülhetetlennek ítélik a pénzügyi vezetés beavatkozását egy olyan, nemzetbiztonsági okok miatt a törvény hatálya alól kivett közbeszerzési ügyben, mint ez. A nemzetbiztonsági bizottság november 12-én fogadta el ennek az eljárásnak a közbeszerzési törvény alól való kivonását. Nem kivették; a nemzetbiztonsági bizottság fogadta el.
Ön említ egy emlékeztetőt. Az emlékeztetőt egyoldalúan vették fel, emellé a BM tiltakozó levelét is csatolni kellett volna.
Végezetül két kérdésére a válasz. Első kérdésére egyértelműen nem az előbbiek tükrében. Második kérdésére: csodálom, hogy önhöz még nem jutott el a híre, hogy a frakciótársa által vezetett nemzetbiztonsági bizottság november 26-án részletes tájékoztatást kapott az ügyről, és azt elfogadta.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir