DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Örülök annak, hogy Szekeres Imre frakcióvezető úr előhozta a politikai szélárnyékból a gyermekvédelmi törvény ügyét, azét a törvényét, amellyel a gyermekvédelem valóban új korszakba lépett és lép ezekben a hetekben és 1998-ban; és amely törvény végrehajtásához a központi költségvetés csupán 1998-ban több mint 22 milliárdnyi többletforrást biztosít. Örülök annak, hogy felhívta képviselőtársaim és a helyi önkormányzatok figyelmét is a törvény végrehajtásának a fontosságára, mert valóban vannak adósságok az új ellátással érintett családok tájékoztatásában.
Hadd mondjam el azt, hogy már szeptember óta rendszerszerűen folyik az önkormányzatok jegyzőinek a felkészítése, folynak a továbbképzések, és természetesen vannak kedvező tapasztalatok is. Hiszen volt olyan önkormányzat, amely szórólapokat készített, volt olyan is, amely az előttük ismert, rászorult családoknak postán megküldte a nyomtatványokat, de sajnos volt olyan önkormányzat is, amely azt mondta: ej, ráérünk arra még, majd ha életbe lép a törvény, akkor majd nekünk még lesz jó néhány hetünk, hogy a helyi rendeletet megalkossuk.
Én azt gondolom, hogy most, nem sokkal a hatálybalépés után valóban közös felelősségünk, hogy ne legyen olyan család, amely nem tudja, hogy élhet a jogokkal, hogy élhet azzal a lehetőséggel, azzal az intézménnyel, amelyet az új, rendszeres gyermekvédelmi támogatásnak a bevezetése jelent.
Hadd mondjam el azt is: a kormány még szeptember végén megalkotta azokat az alapvető végrehajtási rendeleteket, amelyek elősegíthetik azt, hogy ne legyenek lépéshátrányban az önkormányzatok. A tárca szinte minden elérhető sajtóorgánum segítségével, az elektronikus és az írott sajtóban is megszámlálhatatlanul sokszor ismertette többek között a rendszeres gyermekvédelmi támogatással összefüggő információkat.
Én azt hiszem, igaza van Szekeres frakcióvezető úrnak: nagyon nagy baj lenne, ha a jó törvény végrehajtása azért szenvedne csorbát, mert a családok nem ismerik a támogatás igénybevételének a feltételeit. Fontos, hogy ez a tájékoztatás erősebb legyen a következő időszakban, és mi magunk is készek vagyunk még szélesebb körű felvilágosító írásokat megjelentetni, ha az eddigiek elégtelennek bizonyultak, de erre kell kérni a helyi hatóságokat, az önkormányzatokat, a civil szervezeteket is. És én arra kérem képviselőtársaimat: segítsenek ebben!
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból. - Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir