DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetek során az Országgyűlés hasonló jellegű politikai vitáktól volt hangos, mint amelynek most is tanúi lehettünk. Ezekben a vitákban sokszor egymásnak feszültek indulatok, s megfeledkeztünk arról, hogy eközben november 1-jén életbe lépett egy olyan törvény, amelyet ez a Ház közösen alkotott meg, a gyermekvédelemről szóló törvény. Méghozzá az a törvény, amely közös akaratunkból azt célozza, hogy a gyerekek a saját családjukban nevelkedjenek fel még ha rossz is a család anyagi helyzete, és lehetőség szerint az állam adjon segítséget az ő felnevelésükhöz az a törvény, amely egyébként közös munkánk eredménye, és amely egy jó törvény.
(15.20)
Sok szakember, a civil szervezetek vezetői minősítik korszerű, európai színvonalú, család- és gyermekközpontú törvénynek, amely egy olyan támogatási rendszert hoz létre, hogy a felnövő generáció a lehető legtöbb védelmet kapja, ha családja nehéz helyzetbe kerül.
Természetesen ez a törvény ezekben a nagyon hangos politikai vitákban már nem volt annyira érdekes egyesek számára, de voltak olyan országgyűlési képviselők - döntően a szocialista egyéni országgyűlési képviselők -, akik érdeklődtek az iránt, hogy ennek november 1-jei bevezetése milyen tapasztalatokkal jár, hiszen egy törvény akkor ér valamit, ha azokon segít, akiket eredeti szándéka szerint megcélzott. (Dr. Pusztai Erzsébet: Már vannak tapasztalatok? - Dr. Nikolits István bólogat. - Dr. Pusztai Erzsébet: Tíz nap alatt? Ne vicceljen már!) Nagyon vegyesek a tapasztalatok. Több városi és falusi önkormányzattal beszéltünk, országgyűlési képviselők, és azt tapasztaltuk, hogy az érintettek nem mindegyikéhez jutott még el a hír a lehetőségről.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az, hogy egy család rossz anyagi helyzetbe kerül, különböző okokból fordulhat elő, de ennek az Országgyűlésnek az volt a szándéka, hogy a gyermekeket lehetőség szerint mentesítse ennek a következményei alól. Az volt a szándékunk, hogy megfelelő élelmet, ruhát kapjanak, tudjanak iskolába járni, tankönyvet tudjanak venni, és ki tudják váltani az orvosságot, ha betegek. Ezért közösen határoztuk el azt a nagyon fontos részét a törvénynek, hogy egy állandó támogatást kapjanak a családok. Nem egyszeri segély ez tehát, hanem havonta és állandóan biztosított anyagi támogatás.
Mennyi ez a támogatás most? Ebben az évben 2300 forint, jövőre már 2740 forint lesz. Kik kapják ezt a támogatást? Azok a családok, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimális nyugdíjat, ez ebben az évben 11 500 forint, jövőre a tervek szerint 13 700 forint lesz. Annyit kell tenniük a szülőknek, hogy igényüket bejelentik az önkormányzatoknál - mindössze ennyit. Mindössze, mondom, pedig a dolgok nem működnek automatikusan, van, aki nem tud erről a lehetőségről, van, aki nem megfelelően tölti ki a szükséges iratokat, és van, aki nem juttatja el az önkormányzatokhoz.
Én az Országgyűlés nyilvánosságát és a tévénézők segítségét kérem ebben az ügyben. Az országgyűlési képviselőktől és a tévénézőktől is azt kérem, hogy akinek a választókörzetében, lakóhelyén vagy közelében él olyan család, amelynek szüksége lenne erre a támogatásra, az legyen szíves, szóljon nekik, segítsen a kérdőívek kitöltésében és az önkormányzatokhoz való eljuttatásában, hogy minden család, minden gyerek, aki erre rászorul, aki szükséget szenved, megkapja ezt a segítséget, ezt a támogatást. Gondolom, ez helyénvaló cselekedet lesz a politikai viták közepette is, így Mikulás előtt. Előre is köszönöm a támogatásukat. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir