DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A felsőoktatási törvény parlamenti vitája kapcsán - a benyújtott módosító indítványokat is figyelembe véve - nem maga a finanszírozás állott a képviselők érdeklődésének középpontjában, hanem a beterjesztett törvényjavaslat egyéb részei. Ebből adódóan úgy tűnik, érvényesülhet az a történelmi egyházak által is támogatott megoldás, mely szerint az egyházi felsőoktatási intézmények támogatása az államilag finanszírozott hallgatólétszám tekintetében mindenben azonos lesz az állami intézményekével.
A kormány a módosító indítványok közül viszonylag keveset talált támogatásra érdemesnek. Ennek az az oka, hogy a törvényjavaslat benyújtásakor mindazon kérdéseket, amelyek a parlamenti vitában felvetődtek, alaposan végiggondoltuk már, és értelemszerűen eleve megvoltak az indokaink arra, hogy javaslatunkat miért az adott módon terjesztettük elő. A benyújtott javaslatnak ugyanis a működő felsőoktatási rendszerbe kell beilleszkednie, ennek megváltoztatására sem lehetőségünk nem volt, sem szándékunkban nem állott, hiszen ez a rendszer megbízhatóan működik a múlt évi törvénymódosítás óta.
A kormány a benyújtott módosító javaslatok közül az alábbiakat támogatja:
Az ajánlás 5. pontját, amely szerint kollégiumokat a felsőoktatási intézményeken kívül a fenntartók is létrehozhatnak. A törvényjavaslat benyújtásakor is ugyanez volt az álláspontunk, ám minthogy a költségvetési törvényjavaslat ennek forrását nem tüntette fel, a kérdés nem látszott megoldhatónak. Ez a gond ugyan még mindig nem oldódott meg megnyugtató módon, ám a dolog jelentőségénél fogva a tárca mindenképpen forrást kíván biztosítani erre a célra.
A másik, kormány által támogatott pont a 21. pont, a magánintézmények mentesítése a tandíjfizetési korlát alól. Hosszú távon a megoldás a magánintézményekre vonatkozó szabályozás alaposabb végiggondolása után egy, a jelenlegitől lényegesen eltérő támogatási rendszer kiépítése lehet. A törvény jelenlegi konstrukciójában ennél több azonban ma nem megoldható.
Ugyancsak egyetértünk azzal, hogy a hitéleti képzés tekintetében a doktori fokozat ne legyen a főiskolai tanárrá történő kinevezés feltétele, mert ez az egyházi képzés rendjébe nem illeszthető bele. Természetesen nem kizárt, hogy ennek ellenére érvényesíthessék az intézmények ezt a követelményt, ám a törvény így lehetővé fogja tenni az ettől való eltérést.
Az emberi jogi bizottság által benyújtott, az 5. §-ra vonatkozó csatlakozó módosító javaslatot, mely a hallgatók világnézeti szabadságának érvényesülését kívánja védeni, a kormány azért támogatja, mert az eredetileg benyújtott törvényjavaslat jogi tartalmával és céljával azonos, ugyanakkor egy szerencsésebb jogi megoldást képvisel. A kormánynak ez a módosító indítványa ugyanakkor világos helyzetet kíván teremteni abban a tekintetben is, hogy meg kívánja akadályozni, hogy a jövőben - a jelenlegi gyakorlattal ellentétben - lelkészi ajánlást a felvételi pontszámba be lehessen számítani az egyházi főiskolákon és egyetemeken világi szakok felvételijei esetében. Annál is inkább fontos ez, mert a mostani törvénymódosítás végképp nyilvánvalóvá teszi, hogy csakúgy az állami, mint a nem állami felsőoktatási intézményrendszert a hívő és nem hívő adózó polgárok adójából tartják fenn.
Ami a kormány által nem támogatott módosító javaslatokat illeti, változatlanul kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy az azonos finanszírozás okaként az Apostoli Szentszékkel kötött megállapodást is szükséges feltüntetni, különösen akkor, ha a tisztelt Ház e megállapodás ratifikálása mellett kíván dönteni.
Több indítvány kezdeményezte az "egyházi és magán felsőoktatási intézmények" szóhasználat végigvezetését a törvényen ott, ahol eddig a "nem állami felsőoktatási intézmények" kifejezés szerepelt. Ezeket az indítványokat a kormányzati oldal nem támogatja. Ha ráadásul az előbb említett külön válogatásnak az a mögöttes célja, hogy végül - mint azt az ajánlás 15. pontja javasolja - kizárja a magánintézményeket a kutatástámogatásból, úgy ez ellen a leghatározottabban szeretnénk ellenérzésünknek hangot adni.
A kutatási normatíva képzésében ugyanis a magánintézmények - tehát nem egyházi felsőoktatási intézmények - által végzett kutatások is szerepet játszanak, ezért diszkriminatív lenne, ha magából a támogatásból végül nem részesülhetnének.
Módosító indítvány érkezett arra is, hogy a miniszter törvényességi felügyeleti jogköre korlátozódjon az állami felsőoktatási intézményekre. Ezzel a javaslattal sem tudunk egyetérteni, minthogy ily módon a miniszter nem kerül abba a helyzetbe, hogy felléphessen a jogszabályellenesen működő intézményekkel szemben. Minthogy a törvényességi felügyelet legfeljebb a jogellenes döntések megsemmisítésére való miniszteri jogot jelenti, és a miniszter döntése ráadásul bíróság előtt meg is támadható, e jogkör gyakorlása nem ad lehetőséget semmiféle visszaélésre vagy beavatkozásra az egyetemek, illetve intézmények autonómiájába.
Több indítvány javasolta a nem állami főiskolai főigazgatók kinevezésének fenntartói jogkörbe történő átadását. Tekintettel arra, hogy a benyújtott törvényjavaslat a törvénynek ezt a szakaszát nem érintette, az alkotmányügyi bizottság ezen indítványokat házszabályellenesnek minősítette, így több bizottság nem is szavazott ezekről a pontokról.
Felhívom a tisztelt Ház figyelmét, hogy az ajánlás 16. és 25. pontja - ami nincs kiemelve a megszavazhatók köréből - összefügg az említett alapkérdéssel, így esetleges megszavazásuk koherenciazavart eredményezne. Ezt jobb lenne elkerülni.
Több, az oktatási bizottság által támogatott módosító indítvány érinti azt a kérdést, hogy kivel és miként köttessék megállapodás az egyházi intézmények létszámkereteinek megállapítását illetően. Tekintettel arra, hogy az MKM-nek törvény által előírt kötelezettsége van arra, hogy megállapodást kössön a nem állami intézményekkel, nem tudjuk elfogadni azt a megoldást, amely ezt az egyházak kompetenciájába kívánja átszármaztatni.
Felhívom képviselőtársaim figyelmet a javaslat 11. §-ához benyújtott és az oktatási bizottság által támogatott módosító indítványokra, melyek lényegében a törvény eredeti szövegének visszaállítására irányulnak, és fenntartanák azt a bizonytalan állapotot, ami a hittudományi, hitéleti és hitélettel összefüggő képzések értelmezése tekintetében zavarokat okoz. A Szentszékkel kötött megállapodás folytán egyrészt jelentősége lesz annak, hogy mely képzések mely kategóriába tartoznak, így a fogalmak szolid összemosása megállapíthatatlanná tenné, hogy mely létszámokat hova is soroljuk, másrészt maga a megállapodás is a hitéleti képzés fogalmát használja.
Tisztelt Képviselőtársaim! Arra kérem önöket, fontolják meg észrevételeinket, és a felsőoktatás egésze érdekének szem előtt tartásával szavazzanak.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
(19.30)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir