DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Most a parlamentben a Tücsök és bogár rovatot hallhattuk (Derültség és taps a kormányzó pártok padsoraiban.): volt Libanon, chicagói tőzsde, garázdák, tolvajok, burgonya, bankok - és még sorolhatnám. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Zöldség!) És kapott a kormány egy felhívást, hogy nézesse meg a fogait. (Derültség és taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Tekintettel arra, hogy valóban elég sok fogalom kíván tisztázást, ezért megpróbálom tisztázni, képviselő úr, mert valóban azt hiszem, hogy ez az első lépés. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.)
A többször módosított, 1978. évi törvény 137. §-ának a 7. pontja megadja a bűnszervezet fogalmát: mely szerint "bűnszervezet a bűncselekmények folyamatos elkövetésére létrejött olyan, munkamegosztáson alapuló bűnszövetség, amelynek célja a rendszeres haszonszerzés". A hatalmi ág pedig, véleményem szerint, a hatalom gyakorlásának egy olyan szelete, amely önálló struktúrával, meghatározott funkcióval és ehhez szükséges eszközrendszerrel rendelkezik, és gyakorlatilag a hatalmi ágaknak az egyensúlya alkotja a társadalomnak a működését.
Ha ezeket a fogalmakat elfogadjuk, akkor már ezek ismeretében nyugodtan állíthatom, hogy ebből a szempontból, ebben az értelemben a szervezett bűnözés soha nem válhat hatalmi ággá egy polgári demokráciában erre az alkotmány és a törvények jelentenek megfelelő garanciát. Ha a magyarországi szervezett bűnözés történetét nézzük, akkor azt kell hogy lássuk, hogy a '80-as években, pontosan a piacgazdaság elemeinek a kialakulásával párhuzamosan tűnt fel; társadalomra való kiemelt veszélyessége pedig abban áll, hogy profitszerző képessége van, és valóban arra törekszik, hogy az illegális szférában megszerzett vagyonokat legálissá tegye. Gyakorlatilag mondhatjuk azt, hogy a pénzmosás eszközét kívánja igénybe venni.
Ugyanakkor pedig, képviselő úr, nem tekinthetünk el attól, hogy a bűnözés elleni fellépés mindenkor a demokratikus jogállam keretei között kell hogy maradjon, mert csak így maradhat fenn a demokratikus jogállam. Megmondom őszintén, az utóbbi években alkotott jogszabályok, módosított jogszabályok - megnevezném talán a büntető törvénykönyv módosítását, vagy utalnék a feketegazdaság elleni fokozott fellépésre, az Országos Bűnmegelőzési Tanács létrehozására, a szervezett és gazdasági bűnözés vonatkozásában született kormányhatározatokra, a parlament előtt lévő új büntetőeljárási törvénytervezetre - talán meggyőzően bizonyítják azt, hogy a jogállamban megvannak azok az eszközök, amelyek egy hatékony, szervezett bűnözés elleni fellépést tesznek lehetővé.
Önt hallgatva ugyanis arra a következtetésre jutottam, hogy az a felfogás, amely a bűnözést a társadalomtól, az egyéntől, az embertől idegen cselekvésnek tartja, amely pusztán rendőri intézkedésként gondolja megakadályozni a bűncselekményeket, azt vélelmezve, hogy létezik bűnözés nélküli társadalom, ez a felfogás egy vulgáris materialista felfogás. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.) Véleményem szerint, képviselő úr, ezzel most már szakítani kellene, és csak a polgári demokrácia keretein belüli eszközök igénybevételét lehetne számon kérni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir