DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS

Full text search

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS
DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint önök előtt is ismeretes, a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól érkezett egy megkeresés, miszerint egy debreceni nyugdíjas állampolgár indítványozta G. Nagyné dr. Maczó Ágnes országgyűlési képviselőtársam mentelmi jogának a felfüggesztését becsületsértés vétsége miatt.
A feljelentő szerint a képviselő asszony az Országgyűlésben március 17-én a plenáris ülésen - innen idézném a feljelentőt: "körmönfont módon róthmanózott, antiszemita, valamint a zsidóságot gyalázó kijelentéseket tett." Az inkriminált mondat szó szerint a következőképpen hangzik: "És az önök elődei, tisztelt Szekeres úr, az egykoron a magyargyűlölő Róth Manó, aki közismertebb nevén Rákosi Mátyás volt, centrumnak nevezte ki magát, és abból a centrumból internálta, lekulákozta és kivégeztette a fél országot." Megjegyzem, hogy a feljelentés nem terjedt ki a mondat szocialistákat sértő részére. (Derültség.)
A mentelmi bizottság az ügyet először szeptember 30-án tárgyalta, és meghallgatta a képviselő asszonyt, aki a mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában nem foglalt igen vagy nem értelmében állást, jelezte, hogy a feljelentést nem tartja indokoltnak, és ezzel kapcsolatban kiadott a sajtó útján is egy nyilatkozatot.
A döntést, az ajánlást ezen a bizottsági ülésen a bizottság nem tudta meghozni, mivel a bírósági megkeresés nem felelt meg a törvényi feltételeknek, ezért a bírósághoz visszautalta. A bírósági pótlás végül is megérkezett, és ezért november 4-én tudta a bizottság az álláspontját kialakítani.
A mentelmi bizottságnak hatáskör hiányában nincs lehetősége az ügy büntetőjogi értékelésére.
A mentelmi bizottság mérlegelte azt is, hogy a feljelentésből nem könnyen állapítható meg a sértettek köre, valamint hogy abban vádként fogalmazódnak meg a büntetőeljárás szempontjából érdektelen minősítések is. Például a feljelentő kifogásolta, hogy képviselőtársunk a magyarságot dicsőítő kijelentéseket is tett. (Zaj.)
Ugyanakkor a mentelmi bizottság végül is úgy foglalt állást, hogy ezeknél a szempontoknál erőteljesebben befolyásolja a mérlegelést az a tény, hogy egy országgyűlési képviselő fokozott politikai, közéleti felelőssége megkívánja, hogy parlamenti megnyilvánulásai során közvetve, illetve sifrírozva se sértse meg egyes társadalmi csoportok érzékenységét. Másrészt a parlamentben elhangzó hasonló kétértelmű kijelentések az Országgyűlés egészének tekintélyét, társadalmi megítélését rombolhatják, ezért az Országgyűlés nem vállalhatja magára a mentelmi jog fenntartásának társadalmi, erkölcsi következményeit.
Minden indok amellett szól tehát, hogy a bírósági mérlegelés útján záruljon le az ügy. Ezért a bizottság többségi szavazattal azt ajánlja az Országgyűlésnek, hogy G. Nagyné dr. Maczó Ágnes országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben függessze fel.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir