DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Néppárt különös fontosságot tulajdonít az infrastrukturális fejlődésnek. Ezen belül különös fontosságot a közlekedés, mindenekelőtt a transzverzális autópályák építése ügyének. Valamennyien különböző szinteken találkozunk az ezzel kapcsolatos konkrét problémákkal, a 3-astól az 5-ösig, épülő és még nem épülő autópályák terveivel kapcsolatban.
(8.50)
Úgy gondolom, hogy ez a kérdéskör, amely ilyen-olyan okoknál fogva, de legtöbbször a lényeget felismerve egész társadalmunkat joggal foglalkoztatja, egy új lehetőséget kap - bővülő lehetőséget - Magyarország immár joggal remélt NATO-ba lépésével kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy a kormányzat előtt nem ismeretlen az, hogy az a támogatás, amit a NATO különböző megnyilatkozásaiban az újonnan belépőknek kínál, az nagyon is jelentős hangsúllyal az infrastruktúra fejlesztésére esik, az infrastruktúrán belül pedig - kiemelve a NATO védelmi szervezetének védelmi céljait - a közlekedés javítására, azon belül is az autópályák, különösen az integrálódó Európa meglévő autópályáihoz csatlakozó vonalak kiépítéséhez. Nagyon bízom benne, hogy Magyarország minden felelős tényezője, így a kormányzat is nagyon figyel erre a körülményre, és nemcsak a közlekedési tárca keretein belül, hanem az összkormány felvállalt feladatai közé besorolja annak a lehetőségnek a bővítését, ami a magántőkén kívül az ilyen támogatott infrastrukturális beruházások szempontjából latba eshet.
Nem arról van szó, hogy egy népszavazás másnapján már mohó szándékkal forduljunk a megnyíló lehetőségek felé, hanem sokkal inkább arról, hogy el ne mulasszunk a tárgyalások előkészítése és a tárgyalások során ilyen lehetőségeket. Bízom benne, hogy a közlekedési tárca mellett az érdekelt más tárcák és a kormány egésze ezt a kérdést előtérbe helyezi, és minden késedelem nélkül - a Magyar Demokrata Néppárt talán nem felesleges felkiáltójeles figyelmeztetésére is ügyelve - meg fogja tenni azokat a lépéseket, amelyek ezt a nehéz kérdést, ezt a sürgős kérdést, ezt a talán feleslegesen is társadalmi feszültségeket, nehéz anyagi helyzetünkből fakasztó kérdést, hogy úgy mondjam, kiragadja a sárból, mert erről van szó.
Aki a NATO általános megnyilatkozásaival foglalkozik, az világosan látja, hogy a NATO infrastrukturális fejlesztési célja pontosan az, hogy ne a magántőke által választott megoldások, hogy csodálatos utak vezetnek végtelenül nyomorgó területen, ismétlődjenek, hanem hogy Európában az infrastrukturális beruházások megkapják azt a közös támogatást, amire szükség van - és a NATO segítségével talán az eddiginél nagyobb lehetőség is.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDNP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir