LAKATOS ANDRÁS

Full text search

LAKATOS ANDRÁS
LAKATOS ANDRÁS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A mezőgazdasági bizottság szintén '97. október 29-én tárgyalta meg a T/4935. számú, a gazdasági kamarákról szóló '94. évi XVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.
A bizottsági vita úgy összegezhető, hogy a bizottság tagjainak döntő többsége igen fontosnak tartja a törvény módosítását. A kamarák működésének hároméves tapasztalata felszínre hozta a törvény hibáit, hiányosságait; a javaslat ezek zömére elfogadható vagy módosító javaslatokkal elfogadhatóvá tehető megoldásokat ajánl. A törvényjavaslat elfogadásával bővül és pontosodik a gazdasági kamarák tevékenysége, illetve rugalmasabbá válik indokolt esetekben a közigazgatási feladatok átadása.
Úgy ítéljük meg, azzal, ha a gazdálkodó szervezet, amennyiben több gazdasági kamara tagsági körébe tartozó tevékenységet folytat, a választása szerinti területi gazdasági kamara tagja lehet, megteremtődik a jogi lehetősége annak is, hogy az Agrárkamara is akár vertikális kamara legyen. Ez kellően ösztönzi is az érintett kamarák munkájának, szolgáltatásainak javítását, ami remélhetőleg a kamarai tagság jobb kiszolgálásában fog megnyilvánulni.
A tervezet szervezeti módosításokra irányuló részei valós gondok megszüntetésére törekszenek, bár nem teljeskörűen, amit, remélem, módosító indítványokkal majd teljes körűvé lehet tenni.
Mindezek alapján a mezőgazdasági bizottság 16 igen és 2 nem szavazattal támogatta a kamarai törvény módosítására benyújtott törvénytervezet általános vitára bocsátását.
Ugyanezen az ülésen vitattuk meg a kormány által beterjesztett T/4938. számú, az egyéni vállalkozásról szóló '90. évi V. törvény módosítására benyújtott törvénytervezetet is. A bizottság egyhangú szavazatával támogatta a törvénytervezet általános vitára bocsátását. Tette ezt azért is, mert ez a tervezet - teljesen szinkronban a kamarai törvény módosítási szándékával - a gazdasági kamarák feladatává teszi a vállalkozói igazolvány kiadását, valamint pontosítja a kiadás feltételeit. Úgy gondoljuk, ez igen aktuális módosítás, hiszen több nemkívánatos jelenség kísérte a vállalkozóiigazolvány-kiadás eddigi gyakorlatát, illetve ez a változtatás majd kizárja a vállalkozói igazolvány többes kiadását is.
Az új rendszer reményeink szerint hatékonyabb fellépést tesz majd lehetővé a tisztességes vállalkozók hírnevének, piacának védelmében; az ezt rontó kontárokkal szemben is eredményesebb fellépést tesz majd lehetővé, és reméljük, eredményes eszköze lehet a feketegazdaság elleni küzdelemnek is. Ezek miatt az okok miatt támogatta bizottságunk egyhangúlag ezt a törvénytervezetet is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir