VEÉR MIKLÓS

Full text search

VEÉR MIKLÓS
VEÉR MIKLÓS, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Képviselőtársaim! Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága 1997. október 29-ei ülésén vitatta meg a gazdasági kamarákról szóló 1994. évi XVI. számú törvény módosításáról szóló T/4935. számú és az egyéni vállalkozásról szóló 1990. évi V. törvény módosításáról szóló T/4938. számú törvény módosító javaslatát. Így a kettőről együtt szólnék én is.
A gazdasági kamarákról szóló törvénymódosítási javaslat bizottsági vitájában szinte minden olyan kérdésről szó volt, amelyeket érint a tervezett módosítás. Régóta húzódó probléma megoldására is sor kerülhet most azzal, hogy a kamarák csak törvényi felhatalmazás alapján láthatnak el közigazgatási feladatokat, ugyanakkor a törvényjavaslat lehetőséget biztosít arra is, hogy a kamarák egyetértése esetén kormányrendelettel is át lehet majd adni közigazgatási feladatot a kamarák részére.
A másik, általunk és különösen a vidéki képviselők szerint lényegesnek ítélt kérdés, hogy az igazságos teherviselés érdekében szükséges az is, hogy ne csak a székhely szerint fizessenek a nagy hálózattal rendelkező kamarai tagok tagdíjat, hanem a fióktelepek alapján is; hogy a kamara alapszabálya úgy rendelkezhessen, hogy a fióktelepek szerint is megilletik a jogok és terhelik a kötelezettségek a kamarákat, illetve a tagjaikat.
Egyidejűleg egy fék is beépül a tagdíjfizetés mértékébe: a javaslat szerint a tagdíj a helyi iparűzési adónak a 25 százaléka, maximális mértéke - mint ahogy ezt hallottuk már - 10 millió forint lenne. További, általunk lényegesnek ítélhető módosítók a közigazgatási feladatok hatékonyabb ellátását segítik.
Ilyennek minősíthető a szervezeti keretek megváltoztatására, a kamarai titkárok szakképesítésére vonatkozó előírások várható változása, és mint munkaügyi bizottság különösen kiemeljük a mesterképzés és a mestervizsgáztatás rögzítésének és a pénzalapok szabályozásának kérdését is.
Felmerül továbbá a szabad kamaraválasztásból származó esetleges későbbi problémák orvoslásának módja; a tagdíjak adózás szempontjából történő megítélésének helyzete; a fix összegű tagdíjak későbbi esetleges inflációkövetése; az Érdekegyeztető Tanács tapasztalatai alapján esetleg egyfajta konzultációs fórum későbbi bevezetésének lehetősége.
(16.50)
Ugyancsak felmerült a különböző pályázatok beadásához szükséges kamarai támogatással kapcsolatos ellentmondások feloldásának a szükségessége.
Összegzésként: a bizottság véleménye az volt, hogy a törvényjavaslat jó példája a körültekintő előkészítésnek, így a bizottság tagjai a gazdasági kamarákról szóló T/4935. számú törvénymódosítást ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag általános vitára alkalmasnak ítélték.
Az egyéni vállalkozásról szóló T/4938. számú törvényjavaslatot a bizottság nemcsak az egyéni vállalkozói igazolványok kiadásának várhatóan kedvező irányú megváltoztatása miatt fogadta kedvezően, hanem azért is, mert a helyénvalóság elvének érvényesítésével esély van arra, hogy a tisztességes vállalkozások érdekében kiszűrhetők lesznek a fiktív vállalkozások, várhatóan növelhető lesz a feketegazdaság elleni küzdelem eredményessége is.
A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság egyhangú szavazattal a T/4938. számú törvényjavaslatot is általános vitára alkalmasnak ítélte.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir