BARSINÉ PATAKY ETELKA

Full text search

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! Sikeres tárgyalásokról hallottunk beszámolót, amit csak üdvözölni lehet. Meg kell említenünk - pontosabban: ki kell emelnünk -, hogy a NATO részéről a tárgyalásokon nem volt diktátum, és ez is nagyban hozzájárult a tárgyalások eredményességéhez.
Ez a tájékoztatás, amit itt hallottunk, és az azt követő parlamenti hozzászólások fontosak voltak, már csak azért is, mert miközben valóban a NATO-csatlakozás küszöbén és a népszavazás előtt állunk, az ország tájékoztatása az elmúlt hetekben és hónapokban meglehetősen szegényes volt. A kormánynak itt komoly mulasztásai vannak, a társadalomban ugyanis álhírek kaptak lábra.
Nem azt mondjuk ezzel, hogy féltjük a népszavazást, de azt mondjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy az igen mellett a társadalom hány százaléka áll fel. A madridi csúcs után, '97. VII. hó 15-én a miniszterelnök itt a parlamentben azt mondta: "Senkit nem tekintek - idézek - a magam részéről ebből a szempontból sem akadékoskodónak, sem ostobának, hanem az a véleményem, hogy mindenkinek meg kell válaszolni a kérdéseit, segíteni kell abban, hogy eloszlassuk a kételyeket."
(15.50)
Ez a nyár eleji ígéret eddig nem teljesült, legalábbis nem teljesült úgy, ahogy kellett volna. A jó kommunikátornak kikiáltott Horn-kormány ebben a kérdésben eddig nem elég hatékonyan kommunikált. Ahogy említettem, a társadalomban álhírek terjedtek el.
Nos, két hét van a népszavazásig, sok minden pótolható. A szárnyra kapott álhírek közül azonban, engedjék meg, hogy kiemeljek egyet, nagyon fontos ugyanis ennek a cáfolata: ez a semlegesség vitája és kérdése.
Sokan állítják, hogy 1997-ben Magyarországra nézve nincs és nem lesz közvetlen veszély. Való igaz, nincs közvetlen veszély - de volt! Történelmünk a példa rá. Ha csak száz évre megyünk vissza is, azt látjuk, hogy intervenciók sorának volt kitéve az ország: az 1849-es orosz beavatkozás, 1918-19-ben az antant, 1944-ben a német megszállás, 1956-ban az orosz intervenció. Nos, a történelem, a tapasztalat tükrében talán nem árt az amerikai költő, Poe szavaira hivatkozni, aki azt mondta, hogy a bölcsességnek számolnia kell az előre nem láthatóval.
Vannak, akik azt mondják, hogy minden előre nem láthatóra a válasz a semlegesség. Azokat, akik a semlegességet csodafegyvernek tartják, nem árt emlékeztetni arra, hogy miközben a semlegesség az a megoldás, amelyik a legtöbbe kerül, a semlegesség századunkban nem védte meg a kis államok sorát, úgymint Belgiumot, Hollandiát, Dániát, Norvégiát és másokat a katonai megszállástól - miközben a NATO a '49-es alapítása óta együttes erejével mindenkit visszatartott a támadástól.
A NATO tagjaként először fordulhat elő történelmünkben, hogy bár földrajzilag egy négyzetcentimétert sem mozdulunk, egyre távolabb kerülünk a bizonytalan zónától. A tőke, a vállalkozás, az idegenforgalom és vele együtt a jólét pedig oda megy, ahol biztonságban érzi magát.
Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Néppárt benyújtotta politikai nyilatkozatát az észak-atlanti elkötelezettségről, és erről holnap szavaz a parlament. Mi ezzel a NATO kérdését kiemeltük a napi politikából. Nem szerencsés, hogy az itt elhangzottak alapján megtörtént az, hogy volt, aki visszaemelte ezt a kérdést a napi politikába, történetesen az "öt igenes" népszavazással. Mi szeretnénk ezt a kérdést a napi politikától távol tartani, és ezt elvárjuk a kormánytól is.
Két hét van a népszavazásig. A Magyar Demokrata Néppárt, ahogy eddig is folyamatosan tette, felhív mindenkit a népszavazáson való részvételre és azon az "igen"-nel való szavazásra.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir