DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Torgyán József elnök úr fölszólalásában megismételte képviselőtársa, Torgyánné Cseh Mária múlt kedden - hasonló témakörben, szó szerint hasonló módon - elhangzott interpellációját, amikor nekem módom volt arra részletekbe menően választ adni. Akkor is alá kellett húznom, hogy nincs okunk energiaár-robbanásról beszélni, hiszen '97. január 1-je óta, a költségarányos árak bevezetése óta az energiatörvényben és a gáztörvényben meghatározott módon egy inflációs képletnek megfelelően alakulnak az árak.
Akkor is rámutattam arra a tényre, hogy természetesen bármennyire is fájdalmas, hogy a gáz- és a vezetékes energiahordozók, mint a villamos áram ára emelkedik, azonban az eddigi háromszori emelés eredményeként éves szinten ez 15, illetve 17 százalékot tesz ki; amit még egyszer aláhúzok: megértem, hogy nagyon sokak számára ez komoly emelkedést jelent, de azért értsük meg, hogy ez az inflációval arányosan megy.
Aláhúztam akkor is, hogy mind a reálbérek, mind a nyugdíjak ezt meghaladó mértékben emelkedtek az idei évben. Tudjuk, hogy sokak számára - annak ellenére, hogy ezek a pozitív változások is vannak - ezek nagyon komoly terhet jelentenek. Épp ezért döntött a kormányunk úgy még az év elején, hogy létrehozza a Magyar Energia Alapítványt, amely Magyar Energia Alapítvány feladata, hogy a szociálisan rászorultak számára biztosítson egy megfelelő mértékű kompenzációt. Ez a Magyar Energia Alapítvány az elektromos áram tekintetében már megkezdte működését. Aláhúznám, hogy a kormány egymilliárd forinttal járult hozzá az elektromos áram áremelkedésének kompenzálásához, míg az elektromos áram erőművei, a Magyar Villamos Művek Részvénytársaság és az áramszolgáltatók mintegy hasonló összeggel tudtak hozzájárulni az alapítványhoz.
Éppen most, a gázáremelés kapcsán jelentkező feszültségek kezelése érdekében tíz nappal ezelőtt a kormány úgy döntött, hogy 500 millió forintot a Népjóléti Minisztérium alapjaiból átcsoportosít a gázkompenzáció céljaira. Ehhez a Mol már 350 millió forinttal hozzájárult, és a múlt héten folytatott intenzív tárgyalásaink eredményeként itt is bejelenthetem, hogy minden esélyünk megvan arra, hogy a gázszolgáltató vállalatok is hozzá fognak járulni ezen alapítványhoz. Így tehát lesznek - természetesen nem végtelen eszközeink, de - eszközeink ahhoz, hogy a szociálisan legjobban rászorultakat ilyen módon is kompenzálni tudjuk.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir