POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 1825. november 3-án az Országgyűlés ülésén, amikor a követek újra a Tudományos Akadémia szükségességéről beszéltek - és csak beszéltek -, felállt egy 34 éves főrangú huszártiszt, és birtokai egy évi tiszta jövedelmét ajánlotta fel az Akadémia felállítására. Ezt a fiatalembert gróf Széchenyi Istvánnak hívták. Széchenyi a magyar polgárosodás elkötelezett híve, a Batthyány-kormány későbbi minisztere egy új szemlélet, egy új generáció képviselője volt. E nemzedék tetteivel bizonyította, hogy számára nem üres szólam a közjó, nem puszta jelszó a szabadság és a jólét. Érdemes elgondolkodnunk azon: vajon mit szólt volna Széchenyi vagy Eötvös, Wesselényi vagy Deák az olyan kormányzati kijelentésekhez, hogy Magyarországon túl sok a filozófus, túl sok az egyetemi oktató, vagy netán túl sok a pedagógus. E kijelentések közül alighanem egy is túl sok lett volna nekik.
A mai nap arra is jó alkalmat kínál, hogy eljátsszunk a gondolattal: a magyar tudósok felfedezései nélkül vajon hol tartana ma a távközlés, a motorizáció, az elektronika, az atomenergia vagy akár a számítástechnika, az informatika vagy a nyelvészet? A magyar tudósok eredményei ezredfordulónk civilizációjának legtermészetesebb részeivé váltak. A magyar tudomány öröksége tehát egyetemes. Mindez méltóképp jelöli ki nemzeti kultúránk helyét, értékét és jelentőségét a globalizálódó világban.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kutatás olyan terület, ahol az esetleges rossz folyamatok csak évtizedes erőfeszítések árán fordíthatók meg. Ezért minden országnak alapvető érdeke, hogy fejlessze és segítse a tudomány műhelyeit. Ezzel szemben a kutatás-fejlesztés területén megfigyelhető magyarországi tendenciák komoly aggodalomra adnak okot. A kutatóhelyek száma 1990-hez képest mára közel a felére csökkent: 59,3 százalékkal. A tudományos kutatók aránya az aktív népességhez képest 40 százalékkal maradt el az Európai Unió országainak átlagától. A ráfordítások reálértéke ma a '90-es évinek alig több mint egyharmadát éri csak el. Magyarországon az elmúlt években tucatnyi ipari kutatóintézet szűnt meg, veszélybe került ma már az akadémiai intézetek finanszírozása is. Ma a nemzeti össztermék alig 7 ezrelékét fordítjuk kutatás-fejlesztésre, míg Európában ennek két-háromszorosa az átlag. Európában a kutatás-fejlesztésre egy főre vetített ráfordítási átlag 350 dollár, Magyarországon ennek csak egytizedét költjük erre a területre.
Ilyen viszonyok közepette érthető és megdöbbentő az a tény, hogy jelenleg több magyar kutató és egyetemi tanár dolgozik külföldön, mint idehaza. Ez nemcsak büszkeségünket, hanem érdekeinket is sérti, mert kutatási eredményeiket is külföldön fogják érvényesíteni. Sajnálatos módon az e területen elindult kezdeményezések - a Széchenyi-professzúra, a felsőoktatási pályázatok és a továbbiak - a kihívás nagyságához, a gondok súlyához mérten csak üveggyöngyöknek tűnnek, vagy finomabban szólva fontos, de csak közérzetjavító intézkedésnek látszanak.
(16.20)
Tisztelt Képviselőtársaim! Egyes tudománytörténészek szerint ma annyi tudós dolgozik a világon, mint az elmúlt két évezredben összesen.
Ebből sokan azt a következtetést vonják le, hogy a XXI. évszázad már nem az ipari termelés, hanem a tudománytermelés évszázada lesz.
Mindennek fényében még kevésbé érthető az a politika, amely ahelyett, hogy a korszellemnek megfelelően fejlesztené, inkább elsorvasztja a még létező tudományos műhelyeket. A tudomány ügye a legkevésbé sem csak a tudósok ügye.
A tudomány ügye közügy, hiszen magas színvonalú kutatás és fejlesztés nélkül elképzelhetetlen a jövő évezred polgárosodása. Ezért olyan kormányzati politikára van szükség, amely nemcsak beszél, hanem tesz is a hazai tudományért; olyan politikára, amely nemcsak az államhatalom eurokonform díszletének tekinti a kutatás és fejlesztés intézményeit. Széchenyi nemes tettével épített és nem rombolt.
Az állam felelőssége mellett beszélnünk kell a tudomány felelősségéről is. A tudomány ugyanis nem lebeghet ezoterikus swifti szigetként a világ fölött, hiszen ahogy nincs polgári felemelkedés tudomány nélkül, a tudomány sem létezhet erős társadalmi háttér és kormányzati támogatás nélkül. A racionalizálás címén ma rombolás folyik. Pedig minden egyes tudománytól ma elvont forintért (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a holnap polgárainak hamarosan sokszoros árat kell fizetniük.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir