KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az 1996 nyarán lezajlott, úgynevezett magyar-magyar csúcsot és az ott elfogadásra kerülő dokumentumot indokolta az, hogy akkortájt Magyarország euro-atlanti integrációja egy új, egy konkrét szakaszba lépett, és emlékezetes, hogy ezzel összefüggésben megjelentek bizonyos aggodalmak a határontúli magyarság körében. Az ellenzéki pártok részéről megfogalmazódott Magyarországon, és a koalíció soraiban is teljesen jogosan vetődött fel, hogy vajon ez az új helyzet nem teremt-e valamiféle kedvezőtlen helyzetet, nem okoz-e kedvezőtlen hatásokat Magyarország és a határontúli magyarság viszonyában.
Nagyon fontos volt akkor, hogy megfogalmazzuk euro-atlanti integrációnk, a jószomszédi kapcsolatok és a határon túli magyarság támogatása mint a magyar külpolitika immár két ciklus óta folyamatos prioritásainak összhangját ebben az új, konkrét helyzetben. Ez egy egyszeri történelmi helyzet volt, ami akkor indokolta a magyar-magyar csúcs megtartását és a közös dokumentum elfogadását. A dokumentum megerősítette, hogy a három külpolitikai fő irány között semmiféle ellentmondás, ellentét nincs, ezek szoros összhangban vannak, és szoros összhangban valósíthatók meg, érhetők el; megerősítette, hogy a határon túli magyarságnak is érdeke Magyarország mielőbbi euro-atlanti integrációja; megerősítette a közös dokumentum, hogy Magyarország és a határon túli magyarság érdeke Magyarország szomszédainak mielőbbi euro-atlanti integrációja, természetesen oly módon, hogy ezek az országok teljesítik a csatlakozási feltételeket.
Emlékezetes az is, hogy a magyar-magyar csúcs után nem kis feszültséget, nem kevés félreértést okozott, hogy egyes ellenzéki politikusok, illetve egyes határon túli magyar politikusok olyasmiket is belemagyaráztak a magyar-magyar csúcs záródokumentumába, amik abból nem következnek, nemcsak hogy nincsenek benne, de nem is következnek. Nem kis erőfeszítésébe tellett a magyar külpolitikának, míg ezeket a félreértéseket - amelyekre természetesen egyes szomszédaink nacionalista körei is ráépültek - el tudta oszlatni.
Figyelembe véve, hogy most nincs új helyzet, figyelembe véve, hogy a magyar-magyar csúcs záródokumentumában foglaltak változatlanul és maradéktalanul érvényesek, figyelembe véve, hogy az RMDSZ kormányra kerülése következtében nagymértékben különbözővé váltak a határon túli magyarság szervezeteinek, pártjainak konkrét feltételei, a kormány nem tartja szükségesnek egy ilyesfajta új, demonstratív, valamiféle közös álláspontot megfogalmazó magyar-magyar csúcs összehívását; ugyanakkor szükségesnek tartja nemcsak kétoldalú, hanem többoldalú keretekben is a munkatalálkozókat. Legutóbb éppen augusztus 20-án tartottunk ilyet, amin valamennyi határon túli magyar szervezet és párt részt vett.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir