DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy héttel ezelőtt hallgatom a Hét műsorát, s azt hallhatom, hogy "a megyei szakemberek jobb együttműködésével elkerülhető lett volna a pincehelyi kórház körüli vihar" - mondta Kökény Mihály népjóléti miniszter az egészségügyi intézményben tett látogatásakor. Nos, csodálkozva hallgattam ezt a nyilatkozatot és a folytatását is, ahol szintén a miniszter úr azt mondta: "Lehet, hogy például a megyei intézmények együttműködésének javításával elkerülhető lett volna ez a demonstráció." Majd később egy hang azt idézi: "Az lenne a cél, hogy az eredeti állapotot, a felvételes állapotot helyreállítsuk, amihez a megyei kórház vezetésétől ígéretünk van." Később a bemondó: "A kórházban dolgozók abban is bíznak, hogy az intézménybe lassan vissza lehet csalogatni a korábban eltávozott orvosokat."
Nos, tisztelt képviselőtársaim, ámulva hallgattam ezeket a szavakat. Hiszen 1996. szeptember 24-én és még korábban, az ágyszám-leépítési törvény vitájában több alkalommal felhívtam a figyelmet arra, ebbe a törvénybe bele kell írni egy olyan szabályt, hogy ne lehessen megszüntetni kórházat ott, ahol a betegek 35 kilométernél távolabbra kerülnek az elérhető kórházi ellátástól. Önök nem fogadták el ezt a módosító indítványt.
'96 őszén, pontosan szeptember 24-én azért kértem szót napirend előtt, mert érett már a döntés a pincehelyi kórház bezárásáról. Felhívtam a figyelmét, tisztelt képviselőtársaimnak, hogy ettől a kórháztól 52 kilométerre van a legközelebbi kórház. Felhívtam a figyelmet arra, hogy mi lesz a betegekkel, a sürgősségi ellátással Pincehelyen. Egészen pontosan a Vészhelyzet című filmre utaltam és arra is felhívtam a figyelmét a Népjóléti Minisztériumnak, hogy lehetne olyan megoldást találni, hogy ebből a kórházból sürgősségi centrumot alakítsanak ki, ahol is a sürgős esetek ellátása megtörténhet, éppen az életmentő ellátás történhet meg, és a hosszabb tartamú ellátásokra a már jobb állapotba hozott betegeket el lehetne szállítani.
Nos, tisztelt képviselőtársaim, szeretném, ha hallanák, hogy mit válaszolt az akkor még államtitkár, ma miniszter. Azt válaszolta, hogy eddig sem volt sürgősségi ellátás, eddig sem volt intenzív ellátás Pincehelyen, mire én közbeszóltam, hogy ez nem igaz. Tisztelt képviselőtársaim, valóban nem volt igaz. Majd később mit válaszolt a miniszter úr? "Ha valóban vannak is egyenlőtlenségek, ennek megoldása megítélésem szerint nem lehet a lakosság ellátását csak látszólag szolgáló, az ellátás minimumát nyújtani nem tudó intézmény mindenáron való fenntartása. A szerkezetátalakítási pénzeszközünk egyébként azt a célt szolgálja, hogy az ilyen helyzetekben tudjunk mentőellátást fejleszteni, meg tudjuk erősíteni a tamási rendelőintézetet, ezeket a lépéseket kezdeményezni fogjuk."
Idézzük csak vissza a mostani szavait a miniszter úrnak! "A megyei szakemberek jobb együttműködésével elkerülhető lett volna a pincehelyi kórház körüli vihar" - mondta Kökény Mihály népjóléti miniszter az egészségügyi intézményben tett látogatásakor. Tisztelt Képviselőtársaim! Vessék össze ezt a két mondatot, és gondolják végig, mekkora felelősségtudattal született az a törvény, mekkora felelősségtudattal született az első döntés a pincehelyi kórház körül, ha alig egy évvel később ugyanaz az ember már nem a mentőszolgálat fejlesztéséről és a tamási rendelőintézet fejlesztéséről beszél, hanem arról, hogy talán elkerülhető lett volna ez a vihar, talán visszaállítható lesz a kórház - és utána áthárítja a felelősséget a megyei döntéshozókra.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a felelősség a törvényből ered. Ezt a kötelezettséget a törvény írta elő - rosszul, tisztelt képviselőtársaim! Most már világosan látható az a kérdés, hogy ebben az országban hány helyen kell majd még egy év múlva abban reménykedni, (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) hogy az onnan eltávozott szakemberek talán még egyszer visszajönnek.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir