KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Pincehely valóban többször szóba került a Házban. Minden alkalommal elmondtuk, hogy a megoldás kulcsát nem a minisztériumban, hanem a megyei egyeztető fórumon belül, a megyei szakemberek együttműködésében kell keresni. Miniszter úr - akkor államtitkárként - azt is elmondta, hogy a jelenlegi törvényi előírások szerint a megyei egyeztető fórum tehet javaslatot arról, hogy a törvényben megszabott keretek között milyen ágyszámmal fog majd működni a régió egészségügyi ellátása.
A minisztérium és annak vezetése természetesen nem nézte tétlenül a fejleményeket, és a megoldáskeresésben igyekezett aktívan közreműködni. A pincehelyiek szempontjából ma már nem az a döntő, hogy ki mit mondott - bár az is vállalható -, hanem az, hogy a lehetőségek feltárását mennyire érzékenyen és sokoldalúan végezte el a tárca, és mit cselekedett.
Amikor a jelenlegi helyzetről beszélünk, elengedhetetlen a múlt tényeinek hiteles bemutatása is. Egyrészt az, hogy mi jellemezte a kórházat, másrészt az, hogy mi történt a megyei egyeztető fórum előtt. A magyar egészségügyi ellátórendszer legkisebb kórházainak egyikeként működött a pincehelyi. 1995 októberében az első struktúraátalakítás nem érintette a kórházat, nem történt változás az intézmény struktúrájában, 88 ágyas kórházként üzemelt továbbra is: 34 ágy belgyógyászati, 30 ágy sebészeti és 24 ágy szülészeti-nőgyógyászati osztályon látták el a betegeket. A megyei egyeztető fórum előtt a megyei tisztifőorvos felfüggesztette a szülészeti-nőgyógyászati osztály működését, hiszen a biztonságos betegellátás feltételei nem voltak biztosítva. Bizonyára képviselő asszony is nagyon jól emlékszik arra, hogy a szakorvosi létszám akkor 1 fő volt, amely nem tette lehetővé sem az ügyeleti-készenléti szolgálat biztosítását, sem a szükséges műtéti team rendelkezésre állását.
A szakmai hiányosságok, illetve alkalmatlanság miatt a tamási Szent Orsolya Kórház pincehelyi fekvőbeteg-ellátó részére nem lehetett kapacitásajánlatot tenni, tehát ez később nem képezhette a megyei egyeztető fórumokon a vita tárgyát. Az első fokú NET-döntés megszületett, amely nem tartalmazta a pincehelyi kórházat finanszírozásra kerülő struktúraként. Fellebbezés történt, amelyet az OEP főigazgatója bírált el, és ekkor 40 ágyas belgyógyászati profilú, sürgősségi jellegű osztály működésére nyílt lehetőség a dombóvári kórház szervezeti struktúráján belül.
Tehát mi a jelenlegi helyzet? A jelenlegi helyzet az, hogy a struktúraváltás után közvetlenül a pincehelyi telephelyen egy 40 ágyas belgyógyászati osztály üzemel, melynek egy részén coronariaőrző is működött. A belgyógyászat biztonságos működtetése érdekében létesítettek egy sebészeti és egy traumatológiai szakambulanciát, melynek feladata részben a belgyógyászat számára konziliárius feladatok ellátása, emellett az osztályon jelentkező, illetve a kórházba sürgősséggel bekerült sebészeti és traumatológiai esetek ellátása, illetve súlyosabb esetben a beteg állapotának stabilizálása után annak továbbküldése volt. Hosszas tárgyalások következtek. A tárgyalások után a tárca a törvényben biztosított jogával élve hozzájárult egy 30 ágyas belgyógyászati és egy 15 ágyas sebészeti ellátóhely kialakításához a Tolna megyei kórház szakmai osztályainak részlegeként.
Tisztelt Képviselő Asszony! Megmondom őszintén - tudva azt, hogy mennyire szívén viselte a pincehelyi kórház sorsát -, én inkább köszönetet vártam és nem kritikát. Már csak azért is, mert 1996. szeptemberi javaslata nem volt pusztába kiáltott szó, hanem elősegítette a szakmailag korrekt megoldás megtalálását.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon. - Zaj az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir