KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Elnök Asszony! Képviselő úr tragikomédiának minősítette a helyzetet. Én képviselő úr kérdéseit tekintem tragikomédiának, hiszen most - tekintettel arra, hogy azt hiszem, félreértésből a megelőző évi hozzászólását olvasta fel - egészen más már Borsod-Abaúj-Zemplénben a helyzet, egészen mást mutatnak az adatok, mint amiről ön itt beszél. Megadhatnám ugyanazt a választ, amit egy évvel ezelőtt tettem, miszerint is a kérdéssel ellentétben nemhogy növekszik, hanem folyamatosan csökken a munkanélküliség. Ez azokra a számokra is igaz volt, és a mostaniakra is igaz.
Ön az interpellációjában szó szerint ugyanazt mondta el, mint egy éve, fél éve, csak a számokat cserélgeti. Cserélgeti a számokat: a múltkor 60 ezer fölöttiről beszélt, most 57 ezerről szólt; akkor sem volt igaz, most sem igaz ez a szám. Hogy a valós számokról is legyen szó itt a Parlamentben, a múltkor is megtettem, most is szólok róla, a következők ezek a számok: '94-hez képest, amikor is 62 ezer volt Borsod-Abaúj-Zemplénben a munkanélküliek száma, ez mostanra mintegy 55 ezer 900-ra, tehát 6 ezerrel csökkent, durván 56 ezerre az elmúlt havihoz képest 641 fővel csökkent a munkanélküliek száma, az elmúlt évihez képest 679 fővel.
Azt gondolom, hogy ez a folyamat beleillik abba a képbe, amelyik országosan tapasztalható. Ez a kép azt mutatja a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint, hogy a munkanélküliségi ráta az elmúlt időszakban, köszönhetően az elindult gazdasági növekedésnek, egy év alatt 1,2 százalékponttal marad alatta a megelőző időszaknak így az ILO szerint - ez a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet - nyilvántartott munkanélküliek száma '97 harmadik negyed évében 346 ezerre csökkent, ez 57 ezer 700 fővel kevesebb, mint egy évvel ezt megelőzően.
Ezek a folyamatok Borsod-Abaúj-Zemplén megye szempontjából azért fontosak, tisztelt képviselő úr, tisztelt képviselőtársaim, merthogy ez lehetőséget teremt a munkaügyi kormányzatnak arra, hogy eszközöket átcsoportosítva az amúgy valóban nehéz foglalkoztatási helyzetben lévő régiókban is, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, több forrást használjon fel.
Sorolom ezeket a forrásokat, melyek úgy vélem, jelentős eredményeket hoztak. Az elmúlt évben ebben az időszakban több mint 2 és fél milliárd forintot fordítottunk munkahelyteremtő, munkahelymegtartó beruházások munkaügyi támogatására. Így több mint 20 ezer eddig regisztrált munkanélkülit sikerült különféle aktív foglalkoztatási programokba bevonni. A foglalkoztatási keret kiegészítéseként mintegy 500 millió forintot biztosítottunk speciálisan ennek a térségnek környezetvédelmi közmunkaprogramok támogatására, így mintegy 3 ezer fő vett részt ilyen típusú programokban a kereten felül, s abból az 550 millió forintból, amit a Közmunka Tanács biztosított, mintegy 3 ezer főt meghaladóan vettek részt, közmunkaprogramokban további 3 ezer fő. 8 ezer főnek biztosított foglalkoztatási támogatást, így munkahely-megmaradást, munkahelymegtartást az az intervenciós keret, amelyik '94-től kezdődően állt rendelkezésére a megyének.
Nos, ezek azok az eszközök, amelyekkel a helyzetnek a kis mértékű, de jó irányú változását sikerül előidézni, amelyhez további pénzeszközök és további együttműködési szándékok szükségesek, hogy az országos átlagot mutassák itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.
Köszönöm figyelmét, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir