RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (független): Köszönöm a szót, elnök úr. (Sic!) Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Körülbelül egy éve hasonló kérdést tettem fel miniszter úrnak. Akkor azt a biztató választ adta, hogy a megyében komoly intézkedések történnek a munkanélküliség csökkentése érdekében.
(15.40)
Azóta, úgy látom, nem sok minden változott, sőt, változott annyiban, hogy a megye az első helyre került a munkanélküliség szempontjából. De változott abban is - mint ahogy itt halljuk több esetben -, hogy megkezdődött az 1998-as választási kampány, az ígérgetések első felvonulása. A miniszterelnök úr, de a kormány többi tagjai is a hétvégi fórumokon, televízió-nyilatkozatokban sikerpropagandát folytatva egyre többször hangoztatja a nagy nyilvánosság előtt, hogy csökkent a munkanélküliség, emelkedik az életszínvonal, és jelenleg már több munkahely keletkezik, mint amennyi megszűnik. Nos, miniszter úr, ez Borsod-Abaúj-Zemplén megyében teljes mértékben nem igaz, és félrevezetése a megye, de az egész ország állampolgárainak is. A megye belépett az elsők közé, most már országos szinten, a munkanélküliség területén. Remélhetőleg az első hely nem ad büszkeségre és elbizakodottságra okot a kormány tagjainak részére.
1997 július folyamán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a regisztrált munkanélküliek lélekszáma a kirendeltségek nyilvántartásában összesen majdnem 60 ezer fő volt. Ez év június hónapjához mérten továbbra is jóval magasabb a munkanélküliség a megyében, mint ami itt hosszú távon szintén emelkedő tendenciát mutat. A megye néhány körzetében szinte elviselhetetlen a munkanélküliség nagysága. Abaújban, Zemplén térségében közel 30 százalék, akár csak a Bodrogközben, Hegyköz térségében és Tokaj-Hegyalján is. Az itt munkanélkülivé váló embereknek esélyük sincs visszakerülni a munkaerőpiacra. És ami a legszomorúbb, hogy ezen munkanélküliek között július végén több mint 5500 fiatalt pályakezdőként tartanak nyilván a kirendeltségek, ami másfélszerese az előző havinak és az egy évvel korábbinak.
Tisztelt Miniszter Úr! Úgy gondolom, szembe kellene nézni mindnyájunknak azzal, hogy véget ért a rendszerváltás romantikus időszaka, és most már világosan látható, hogy elérkezett a ciklus vége felé a dráma, a tragikomédia ideje akár a gazdaságban, akár az állampolgárok életében is. Ez a kormány is bebizonyította, hogy nem tudott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a nagy szakértelmével csodát teremteni az elmúlt két évben, amit bizonyít a nagy mértékű elszegényedés, a munkanélküliség, a cél nélküli gazdasági-politikai szervezetlenség, a társadalmi elégedetlenség.
Kérdezem ezért miniszter urat, hogy nem lenne-e helyesebb a sikerpropagandával fölhagyni, és ha a tényleges helyzetet látva és ismerve a sokat emlegetett munkahelyteremtés eszközével foglalkozna a kormány az elmaradott és a válság sújtotta térségben, nem beszélve az utóbbi időben megint napvilágot látott Diósgyőr helyzetéről is.
Köszönöm, és várom válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir