BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! Köszönöm a szót. A fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és a mezőőri szolgálatról szóló törvénytervezet hiányt pótol, a rendőrségről és a rendvédelmi szervekről szóló szabályozás és az őrző-védő kft.-kről szóló szabályozás között teremti meg azt az összhangot, ami e területen szükséges lenne.
(17.50)
A mezőgazdasági bizottság hozzászólása után nehéz kritikai hangon e törvénytervezetről szólni, valamint az is érezhető, hogy államtitkár úr a törvénytervezet mértékét meghaladó mértékben, időtartamban indokolta e törvény szükségességét.
Tisztelt Ház! Különösen fontos, hogy elemezzük az első fejezet szabályozásra vonatkozó sorait, amely a fegyveres biztonsági őrzésről szól, létesítmények és katasztrófaveszélyes helyek szabályozását indokolja és teszi szükségessé, különösen fontosnak tartva a nemzetközi személyi vagy teherforgalomban működő repülőteret, a lakosság alapvető szükségleteit biztosító infrastruktúra- és közműrendszer egyes elemeit, kiemelt jelentőségű nemzeti és kulturális értékeket.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt rendkívül fontosnak tartja, hogy ezen a területen ne csak az államnak és az önkormányzatoknak, valamint a polgároknak, a közérdeknek a közbiztonságérzetét szolgáló javulás álljon be, hanem a közérdek egyszer s mindenkorra homloktérbe kerülő, előtérbe kerülő biztonságának mikéntjéről is történjen törvényi szintű szabályozás. Az indokok között felhozott azon érvekkel egyetértünk, amelyek alacsonyabb szintű jogszabályok helyett most már törvényi szabályozást tesz szükségessé.
Rendkívül eklektikusnak és bírálhatónak tartjuk a mezei őrszolgálattal és a természetvédelmi őrszolgálattal kapcsolatos szabályozásokat. Ennél határozottabb és ennél biztosabb szabályozásra számítottunk e törvénytervezetnél.
Ha vizsgáljuk azt, hogy mikor került e törvénytervezet, a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló törvénytervezet a tisztelt Ház elé, akkor megállapíthatjuk azt, hogy jelentős mértékben leépül és jelentős mértékben elbizonytalanodik a honvédelmi szolgálatok helyzete. Ez a törvénytervezet akkor került a tisztelt Ház elé, amikor a rendőrség állományában jelentős az elbizonytalanodás és a fluktuáció; a közbiztonság romlása a robbantásokkal reflektorfénybe kerül, bár egyes állami köztisztviselő vezetők bandaleszámolásokról beszélnek, ma már a civil személyek sérülése is előfordul a leszámolások kapcsán. Belügyminiszter úr arról beszélt, hogy 15 csoport ötvenfős, jól felfegyverzett banda található ebben az országban, az ország fővárosában.
E törvénytervezet kapcsán arról is beszélnünk kell, hogy nagy sajtóvisszhangot kapott a megelőző évben és most is egy-egy tragikus haláleset kapcsán az úgynevezett megélhetési bűnözés. Mi ezzel a fogalomkörrel nem tudunk egyetérteni, mi ilyet nem ismerünk, mi lopásnak minősítjük a lopást, és azt még megélhetési célból sem tartjuk elfogadhatónak és megérthetőnek.
Ez a törvénytervezet akkor került a tisztelt Ház elé, amikor több százezer - nem tévedés, több százezer - köbméter fa tűnik el az állami és a magánerdőkből, hasonló módon tűnnek el nagy értékű és nagy természeti értéket képviselő, a nemzeti örökséghez tartozó nemcsak fasorok, hanem egyedi fák is - egyszer s mindenkorra eltűnnek. Ez a törvénytervezet akkor kerül a tisztelt Ház elé, amikor már az út mentén, a közút mentén burgonyát vagy kukoricát nem is nagyon ültetnek, mert nem biztos, hogy annak a betakarítása azt illeti, aki azt elvetette. És ez a törvénytervezet akkor került a tisztelt Ház elé, amikor az önbíráskodás egyes területeken igen nagy mértékben elharapódzott.
Erre a törvényre tehát égetően szükség lenne. Égetően szükséges lenne, mert az állam szerepe meggyengült. Ennek a sajátos folyamatnak a részeként a társadalom nagy többségének ugyanis gyenge az érdekérvényesítő képessége, erőtlensége nagyrészt mint az állam gyengesége jelent meg. A szocializmusban az állam mint a diktatúra, a hatalom gyakorlásának a fő eszköze, mint a legfőbb tulajdonos és mint a gazdasági és társadalmi szféra között, az ágazatok, területek, vállalatok és az egyes társadalmi csoportok között a hatalmas jövedelem-újraelosztás fő központja, kiemelkedő szerepet játszott. Az expozéban is hallhattuk, hogy az új gazdasági, társadalmi és politikai rendben ez a szerep gyökeresen megváltozott. Az állam a diktatúra eszközéből a demokrácia eszközévé alakult, a gazdaságot korábban meghatározó termelőeszköz-tulajdonosi szerep megszűnőben van.
Igen fontos kérdésnek tartja a Fidesz-Magyar Polgári Párt, hogy az alapvető gazdasági és társadalmi folyamatok ne mindinkább spontán erők által irányítottak legyenek. Az állami beavatkozás, a terelés ereje, a szabályozás ereje és eszköztára még azokon a területeken is egyre korlátozottabb és egyre hatástalanabb lett, amelyeken pedig az állam szerepvállalása továbbra is kívánatos volna. A korábban bemutatott nagy jövedelemfolyamatok kialakulásához ugyan a maga eszközeivel az állam is hozzájárult, az egész felett azonban sem áttekintéssel, sem hatalommal ma már nem rendelkezik teljes egészében. S ezt a helyzetet keserves újdonságként kiegészíti az a tapasztalat, hogy a mély folyamatok dolgában tehetetlen az állam, rendészeti és jogszolgáltató funkcióinak mind kevésbé képes eleget tenni, mind kevésbé képes a gazdasági bűncselekményeket elhárítani, a fekete- és a szürkegazdaságra felügyeletét kiterjeszteni, az élet-, a vagyon- és a jogbiztonságot garantálni. A közmorál hanyatlása és a vele járó korrupció, az információkkal és a hatalommal való visszaélés az állami és kormányzati intézmények legfelső szintjéig jutott - hallhattuk ezt több tájékoztatásban és beszámolóban.
Ezért tehát a Fidesz-Magyar Polgári Párt a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló törvénytervezetet nagyon fontosnak tartja, újragondolandónak és határozottabb szabályozással benyújtandónak tartja, hiszen a közérdek védelméről van szó. Amikor olyan mértékben elbizonytalanodott a fegyveres és rendvédelmi szervek tevékenysége, amikor az őrző-védő kft.-k több tízezres serege és szolgálata olyan mértékben megerősödött, akkor itt az állam szabályozó szerepének, az önkormányzatok és a különböző szolgálatok szabályozó szerepének nagyobb jelentőséget kell tulajdonítani.
Véleményem szerint az előbb elhangzott hozzászólásokban a különböző szolgálatoknál - így a természetvédelmi őrszolgálatnál és a mezei őrszolgálatnál - arról beszélni, hogy az elrettentés esélyei javultak, nem tükrözi a mai magyar valóságot. A polgár érdekében, a polgár tulajdona érdekében határozottabb és törvényben szabályozottabb cselekedetekre van szükség.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt fontosnak tartja, hogy az önkormányzatok kapják meg a lehetőséget a rendeleti szabályozásban saját területükön nemcsak a természetvédelmi, hanem a kiemelt értéket jelentő létesítményeik fenntartására is.
Nagyon fontosnak tartjuk és egyetértünk a törvény azon megállapításával, amely az indoklásban található, hogy sarkalatos kérdésnek tartjuk a fegyveres biztonsági őrszolgálat, illetve a személyi és vagyonvédelmi tevékenység elhatárolását. Nemcsak a két terület közötti alapvető különbségről van szó a tevékenység irányultságában, az őrzés, illetve a védelem céljában, hanem megelőzni és elhárítani kívánjuk a jogellenes cselekmény várható hatásának veszélyességi fokát. Ezt rendkívül fontos megállapításnak tartjuk.
A természeti értékek és területek a nemzeti vagyon saját és pótolhatatlan részei - írja az indoklás. E területen látjuk a legnagyobb pusztítást és a legnagyobb pusztulást. Mindaddig e törvényi szabályozás is írott malaszt marad, amíg a jogkövető magatartás, az állampolgárok élő monitoringrendszere nem biztosítja azt, hogy a különböző szolgálatok összehangolt cselekvéseként helyreáll Magyarországon a tulajdon tisztelete és a tulajdon védelme.
(18.00)
Befejezésül azt is javasoljuk, hogy a polgárőrség feladatának, tevékenységének szabályozása és a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és mezőőri szolgálatról szóló törvényjavaslat között szülessen nagyobb összhang, hogy ezt a két tevékenységet, amely a társadalom számára rendkívüli hasznossággal jár, nagyobb mértékben össze lehessen hangolni. A Fidesz-Magyar Polgári Párt módosításokkal kívánja e nagyon eklektikus, de nagyon fontos törvényi szabályozás egyes részleteit javítani, ha ez lehetséges.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir