LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az előttünk fekvő, a fegyveres biztonsági őrségről szóló T/4278. számú törvényt a Független Kisgazdapárt tragikomikusnak tartja. Lehetne ennek a törvénynek egy más címet is adni, ez úgy hangzana, hogy "a rendvédelmi szervek csődje". Tudniillik minden államban - függetlenül attól, hogy az állami berendezkedés a magántulajdonon vagy más tulajdonon alapszik - általában az államnak vannak kötelező feladatai, amelyeket el kell végeznie. Nem lehet gebinbe adni a lakosság, a társadalom élet- és vagyonbiztonságát, nem lehet gebinbe adni azokat a feladatokat, amelyek minden államban a rendőrség, illetve bizonyos honvédelmi objektumoknál a honvédség kötelességei. Azt hiszem, ehhez egyetlenegy kormányzatnak sincsen joga.
Egyértelművé vált az, hogy sem a rendőrség, sem a honvédség nem tudja ellátni azokat az alapvető feladatokat, amelyek értelmét szolgálja, hogy e szervekre 10 és 100 milliárdokat költ az állam a költségvetésből, a lakosság pénzéből. Tudniillik nem tudom, hogy melyik európai, nyugat-európai, amerikai modellt választották - a világ melyik részéről lehet ilyen modellt választani -; amikor a rendőröket őrzi a kft., amikor minden rendőr mellé kellene állítani egy embert, aki ügyel a rendőrre, nem tudom, hogy milyen minta alapján született ez a törvénytervezet, amely valóban azért látszik szükségesnek, mert sem a rendőrség, sem a honvédség ezeket az alapvető feladatait nem tudja ellátni. Megpróbálja, hátha a kft.-k meg tudják ezt oldani, és talán akkor biztonságot tudnak teremteni, a társadalmat meg tudják védeni mind anyagilag, mind az életüket, mind pedig egyéb szempontokat.
Egyértelműnek tűnik a Független Kisgazdapárt részéről az, hogy ezek a megoldások nem fognak célra vezetni. Biztosan van egy olyan igény a lakosságban, a társadalomban, a polgárokban, hogy szeretnék, ha ezek a bizonyos feltételek megvalósulnának, ha nyugodtabban tudnának élni, ha őrzés nélkül hagyhatnák a lakásukat - az autójukat a ház előtt -, és a gyermeküket elengedhetnék az iskolába, és nem történne semmi bajuk. Ez egy nagyon nagy igénye a társadalomnak, és ezt most egy ilyen átmeneti megoldással próbálja a tisztelt kormány és a tisztelt Belügyminisztérium megoldani.
A felsorolt különféle fegyveres biztonsági őrségeken kívül javaslataim is volnának: legyen lakásőr, aki ügyel a lakásomra, amíg nem vagyok otthon; legyen autóőr, aki vigyáz az autómra, amíg a ház előtt van, és én fent vagyok a lakásomban, és még nagyon sokáig sorolhatnám mindazokat a feladatokat, amelyeket bizony ki kellene adni magán kft.-knek, hogy azok ezekről az őrzésekről gondoskodjanak.
Azonban felmerül a kérdés - azt hiszem, elég jogos kérdés -, hogy vajon miért kell sok-sok száz milliárddal fenntartani a rendőrséget, a honvédséget, és vajon nem lenne-e jobb azokat a pénzeszközöket inkább odaadni, amelyek ugyan ebben a törvényben sehol nem látszanak - hogy mibe kerül majd az államnak -, és erősíteni a honvédség létszámát, hogy a saját objektumait tudja őrizni, ne kelljen kiadnia, és a rendőrség tudja őrizni a vagyont. Ez vonatkozik a természetvédelemre, a halőrre, a vadőrre, mindenkire.
Tudomásom szerint a vadőr volt az egyetlen erdész, aki fegyverrel járt, mert az erdőben sétálgat, és nem is annyira a rablóktól - és ma a megdézsmálóktól - féltette magát - vagy egyáltalán -, hanem azért, mert esetleg jött egy vadállat vagy valami. Vadászember volt, de a halőrnek, a mezőőrnek s a többinek nemigen volt fegyvere, bilincse és különféle megfélemlítő eszköze, mert arra ügyelt a rendőrség, akkoriban ügyelt a csendőrség - később a rendőrség -, ezek biztosították a működési lehetőségét, és nem kellett félnie, hogy ha nincs a halőrnél egy 9-es revolver, akkor belefojtják a tóba. Eszébe nem jutott senkinek, mert féltek a rendőrségtől. Nem volt olyan, hogy a lőszerraktárt civil kft.-s tagok őrizgetik, mert egyszerűen volt katonánk, aki meg tudta védeni a saját objektumait, tudta őrizni. Ez egy kicsit engem emlékeztet arra, nem akarok humorizálni, de ez olyan, mintha azt mondanánk a postásnak, hogy dobd be a levelet a postaládába, és akkor nincs is dolgod, és valaki talán elviszi a levelet.
Ez törvénynek látszik, de bebizonyítja a kormánynak azt a tehetetlenségét - és azon belül a Belügyminisztériumét és a Honvédelmi Minisztériumét -, hogy egyáltalán nem áll azon a szinten, amelyen egy jogállamnak állnia kellene. Ez az egész törvény háttere. A másik háttere pedig az, és emiatt aggodalommal tölti el a Kisgazdapártot és a társadalmat is - ha belegondol -, hogy megint számolatlanul létrehozunk különféle őrző-védő kft.-ket. Hogy az őrző-védő kft.-k vezetői kicsodák, ezt nem akarom részletezni.
Leszerelt, régi, megfelelő, megbízható emberek, akik fel lesznek fegyverezve, csapataik lesznek, a fegyverek jóformán ellenőrizhetetlenül kiáramlanak, és a rendőrség, a katonaság mellett most sok-sok kft. is mind olyan lehetőségekkel rendelkezik, amely nem védi, hanem egy kissé rosszul értelmezve akár a társadalom életét is veszélyeztetheti - a sok ellenőrizetlen fegyver, lőszer, amely ki lesz adva, amelyet mindenki használhat kényére és kedvére.
Ez nemhogy megnyugtatja, hanem elbizonytalanítja a társadalmat, és éppen ezért a Független Kisgazdapárt azt szeretné látni, hogy ez a törvény mibe kerül, hogy mennyi pénzt kell erre áldoznia a költségvetésből az államnak, a mi pénzünkből, avagy az önkormányzat a részére biztosított anyagi eszközökből, hogy ezeket a különféle őrző-védő kft.-ket kibérelje, megbízza, hogy ellássanak bizonyos feladatokat. Azonban azt hiszem, hogy egy jogállamban a robbantások, a betörések, az autólopások és az egyéb tulajdon és élet elleni veszélyeztetésért minden esetben a kormányzatnak, a belügyminiszternek, a rendőrségnek kell a felelősséget vállalnia, s azt nem lehet áthárítani különféle kft.-kre, különféle fegyveres alakulatokra, mert ez nem összefogható, nem ellenőrizhető, és eltűnik az állam felelőssége.
Az a kedves képviselőtársam, aki ezt úgy közelítette meg, hogy megváltoztak a gazdasági viszonyok, az állami tulajdon helyett magántulajdon lett, és az országunknak más a struktúrája - hála istennek -, a piacgazdaságot építjük, és az Európai Unió felé törekszünk, ez mind nagyon szép, de ehhez szükséges egy ütőképes, a társadalom biztonságát szolgáló Belügyminisztérium, szükséges egy ehhez kapcsolódó kemény rendőrség, amely rendet tud tartani, és biztosítani tudja az állampolgárok biztonságát. Szükség van egy olyan honvédségre és egy olyan létszámú honvédségre, amely a saját objektumait - a lőszerraktártól kezdve a különböző telepekig - meg tudja védeni, őrséget tud állni, felelősséget tud vállalni, mert ez szolgálja az igazi biztosítékot.
(18.10)
Ezért - befejezésképpen - a Független Kisgazdapárt ezt a törvényt nem érzi megvalósíthatónak, nem érzi benne azt az erőt, amely majd biztosítani fogja azokat a feltételeket, amelyekben reménykedik a törvényjavaslatot alkotó minisztérium, hanem azt tanácsolja és azt javasolja, hogy ezeket a pénzeszközöket - amelyek, mondom, homályban vannak, és mint képviselőnek, fogalmam sincs, hogy mit jelentenek - csoportosítsa át részben a rendőrség, részben pedig a honvédség részére, és akkor azok végezzék ezeket a feladatokat, akiknek a kötelességük, és ahogyan ez minden jogállamban szokásos.
Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir