SZABÓ SÁNDORNÉ

Full text search

SZABÓ SÁNDORNÉ
SZABÓ SÁNDORNÉ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Tisztelt éjszakás Képviselőtársaim! 1997-ben is jubileumokat ünnepelünk. Tízéves fennállását ünnepli a személyi jövedelemadó-rendszer, az APEH. Kevésbé közismert, de tízéves a győri Família Nagycsaládos Egyesület is: 1987. június 17-én alakult. A gombamód szaporodó nagycsaládos egyesületek országos szervezetté, a NOE-vá alakultak, és az is e hónapban ünnepli tizedik életévét. A győri Família Nagycsaládos Egyesület számára is nagyon fontos törvényt tárgyalunk e késői órán. De nemcsak a nagycsaládosok számára, hanem a kormánykoalíció számára is egy nagy jelentőségű törvényt tárgyalunk.
A nonprofit szervezetekről szóló törvény tervezete nagyon jól példázza a törvény-előkészítési folyamat demokratizmusát. Miért mondom ezt? A tavalyi nyárelőn megismert tervezet az érintett szervezetek részéről ellenvéleményekkel találkozott. Hosszú, de sikeres egyeztetés után az érintett szervezetek véleményének megfogalmazódása értő s nem süket fülekre talált, s immár e törvénytervezetben is testet öltött.
Mi az, ami kiállta a viták próbáját? Az áttekinthetőség, a világos, rendezett és az esélyegyenlőséget biztosító szabályozás iránti igény. Az érintettek és a jogalkotó szándéka találkozott abban is, hogy a kikristályosodási pontokat kell megadni azon szervezetek számára, amelyek a közhasznúsági kritériumokat akarják megjeleníteni. Mondandóm egyik témájául ezen kritériumokat szeretném górcső alá venni, pontosabban azt a kitételt, ami az 5. § d) pontjában szerepel: közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, pártoktól független, s azoktól támogatást nem kap.
Továbbgondolásra ajánlom azt, tegyünk különbséget a helyi és az országos politizálás között. Miben nincs vitám? Abban, hogy a nagypolitika maradjon a pártok játszótere. Azonban ne vegyük egy kalap alá a helyi és az országos politizálást, ha a politika a közügyek intézése, különösen igaz ez a helyi politizálásra. A szabadság kis köreit hívták életre az állampolgárok az alapítványokkal, egyesületekkel, s tették mindezt azért, hogy szűkebb-tágabb környezetük problémáit maguk oldják meg. Egy városrész, egy hátrányos helyzetű csoport, például a nagycsaládosok érdekeinek védelme és artikulálása reményeim szerint az adott településen a közvetlen beleszólás lehetőségét is jelentheti a helyi politikába, s valószínűnek tartom, hogy ha a jelöltállítási mechanizmusban helyt tudnak állni és jelöltet tudnak állítani, akkor elfogadja mindenki azt, hogy ők politizálnak.
(23.10)
Ugyanezt gondolom az összes többi ilyen szerveződésnek demokratikus intézményként a helyi politikába való bekapcsolódásáról.
A másik témakör - amelyet továbbgondolásra ajánlok - a közhasznúság, illetve a kiemelt közhasznúság fokozata. Úgy gondolom, a közhasznúság kritériuma a nyilvánosságot is jelenti egyidejűleg. Ha ezt nem a kiemelt közhasznúság, hanem a közhasznúság kritériumaként jelenítené meg a törvénytervezet, akkor véleményem szerint már nincs is szükség a különbségtételre.
A kiemelt közhasznúság másik feltételévé emelt közfeladat-ellátás, államtól vagy helyi önkormányzattól átvállalt feladat végzése automatikusan a feladattelepítéssel, együttműködési megállapodással együtt járna, és ez jelenthetne például akár normatív átadást is. Így nem lenne szükség a két kategória bevezetésére, de a végzett tevékenység mégis minősítő szerepet tölthetne be. Tehát a tevékenység önmaga minősítene, s nem a fokozati besorolás. Látszólag jelentéktelen ez a pontosítás, azonban Győrben az érintett szervek képviselőivel való konzultációmon egyértelműen megfogalmazódott az igény e két fokozat megszüntetésére.
Az összeférhetetlenséget a nonprofit szervezetek esetében is fontosnak tartjuk, azt hiszem, mindannyian, akik érdekeltek vagyunk ezekben az önszerveződő társaságokban. Azonban ez nem lehet szigorúbb és bonyolultabb, mint a gazdaság szereplői számára. Különösen gondot okozónak tartom például a 10. § 1. pontját, és ezt is az alkalmazhatóságát és az ellenőrizhetőség szempontjából. Eszerint közhasznú szervezet megszűnte után két évig nem lehet egy másik szerv vezetője, tisztségviselője az, aki olyan szervezetnél viselt tisztséget, amely a köztartozásait nem egyenlítette ki. Gondot számomra az okoz, hogyan lehet ezt kontrollálni. Tudjuk a bíróságok túlterheltségét és az ebbéli gondokat. Nyilatkozattal? Ez egy rendkívül nehezen kontrollálható dolog.
Tisztelt Képviselőtársaim! 1994-es adatok szerint a nonprofit szektor bevételének 30 százaléka gazdálkodásból, 24 százaléka alaptevékenységből, 21 százaléka magán- és 21 százaléka állami támogatásból származott hazánkban. A fejlett nyugat-európai országokban a nonprofit szektor bevételeinek 40 százaléka állami és csak 10 százaléka magántámogatás. Hazánkban az alapítványok legjelentősebb pénzügyi forrásai a magántámogatások; ezért és emiatt tartom rendkívül fontosnak azt, hogy a jövő évi adótörvényekkel, illetve a jövő évi költségvetéssel párhuzamosan folyjék ennek a törvénynek a tárgyalása. Az izmosodó önszerveződések erejét tovább növelhetik a kedvezmények.
Ebben bízva támogatjuk mi is, a szociális munkacsoport is e törvényt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir