DR. SIRÁLY PÉTER

Full text search

DR. SIRÁLY PÉTER
DR. SIRÁLY PÉTER, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális és egészségügyi bizottság október 8-án megtárgyalta az 1998. évi költségvetési törvényt. A költségvetési törvényjavaslatokat és azok fejezeti indoklását a törvényben előírt határidő előtt kapta kézhez a bizottság, és talán ez is eredményezte azt, hogy munkája folyamán már a részletes vita kérdéseit is taglalta.
Miután egyetlenegy ellenzéki hozzászólás volt a bizottság munkájában, a kormánypárti tagoknak az advocatus diaboli szerepét is el kellett játszani munkájuk folyamán.
Néhány kérdés körül bontakozott ki polémia. Ezek közül az egyik sarkalatos és alapvető kérdés a GDP-hez képest 4,9 százalékos költségvetési deficit, illetve ennek a költségvetési deficitnek a 0,9 százalékos növekedése. Vizsgáltuk ennek a deficitnövekedésnek a struktúráját, és reméltük volna, hogy ez valahol az egészségügyben jelentkezik mint többletforrás. Ugyanakkor egyetértett a bizottság abban, hogy ez a tervezett deficit a szolid növekedéssel együtt reményeink szerint nem állítja meg az alapvetően pozitív gazdasági folyamatokat.
Természetesen foglalkozott a bizottság a saját szakterületével is. Elemeztük, hogy a Népjóléti Minisztérium fejezeti kiadásának rendes előirányzata 19 százalékos növekedést tartalmaz az 1997. évi költségvetéshez képest, és a rendkívüli kiadások, amelyek abszolút mértékben természetesen jóval szerényebb összegek, 28 százalékos növekedést tartalmaznak. Mégis a részletes elemzés folyamán két kérdés körül nem is vita, inkább egy közös gondolkodás folytatódott abban, hogy bizonyos részletkérdéseket alaposan elemezni kell, illetve meg kell vizsgálni. Az egyik az, hogy a 19 százalékos növekedés a többi, hasonlóan nem preferált területhez képest több, kevesebb vagy ugyanannyi. Ez a népjóléti tárca és az egész egészségügyi ellátás szempontjából messze nem közömbös számunkra. A másik kérdés, hogy ez a 19 százalék elegendő-e a kórházi struktúraátalakítás folyamatának folytatására, elegendő-e az elkerülhetetlenül szükséges radiológiai és sugárterápiás fejlesztésekhez.
A bizottsági vita folyamán felmerült, hogy az önkormányzatok normatív fejkvóta szerinti egészségügyi finanszírozásban részesüljenek. Ez valóban sok fejlesztési, beruházási, felújítási gondot megold, ugyanakkor - miután ez egy új konstrukció - nemcsak a financiális oldalról kell részletesen megvizsgálni ezt a kérdést, hanem működési oldalról is elemezni kell ennek lehetőségét. Mindnyájan abban értettünk egyet, hogy a kérdés további közös gondolkodást érdemel, és részletes elemzésre van szükség.
Végezetül: a bizottság a törvényjavaslatot 12 igennel és 1 tartózkodással általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir