LAJTAI ISTVÁN

Full text search

LAJTAI ISTVÁN
LAJTAI ISTVÁN, a honvédelmi bizottság előadója: Tisztelt alelnök asszony, köszönöm a szót. A honvédelmi bizottság 1997. október 8-án megtárgyalta a költségvetés XIII. fejezetét, és a következő főbb megállapításokat tette: Az első nem közvetlenül ide tartozik, hanem elvileg állapodott meg abban, hogy a honvédelmi tárca a költségvetését nem használja fel napi aktuális politizálásra.
A másik, amiben állást foglalt, hogy elismeri azt a munkát, amely a fejezet kapcsán az 1997. évi szolgálati törvényből adódó feladatokra van hatással. A miniszter úr az előbb említette itt, hogy a szolgálati törvény hatása 16 százalékban jelenik meg, a fegyveres testületeknél ez 19,8 százalékot, a honvédség területén ez 23,5 százalékot takar.
Elfogadta azt is, hogy az európai csatlakozáshoz az induláskor 20 milliárd forint megfelelő, elegendő.
A másik: a NATO-csatlakozáshoz való kapcsolat a költségvetésben. A külügyi bizottság előadója szólt róla, én nem kívánok róla újra beszélni, de egyet megjegyzett a bizottság az ülésen: bízunk benne, hogy a NATO-csatlakozás a november 16-ai népszavazással megtörténik, és az a költség, ami erre elő van irányozva, felhasználásra is kerül, tehát nem lesz megtakarítva.
(11.40)
Amit kiemelten kezeltünk, hogy az 1997. évhez viszonyítva a tárcánál 26,5 százalékos emelkedés történik, ha ezt nominálértékben nézem, akkor az 21,4 százalék. A bizottság azonban megjegyezte, hogy a Honvédelmi Minisztériumnál és a honvédség szerveinél a '97. évre várható teljesítés, ha csak a dologi kiadásokat nézem, akkor ez csak 93 százalékos.
A bizottsági ülésen elhangzottak alapján azt kell elmondanom, hogy markáns kisebbségi vélemény nem fogalmazódott meg; a kisebbség Póda Jenő képviselőtársam személyében jelen volt a bizottságon, a többi képviselőtársunk távol volt a bizottsági ülésről.
A bizottság 13 igen szavazattal, 2 ellenében és tartózkodás nélkül a Honvédelmi Minisztérium fejezetét, a XIII. fejezetet általános vitára alkalmasnak találja.
Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir