PUCH LÁSZLÓ

Full text search

PUCH LÁSZLÓ
PUCH LÁSZLÓ, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság is október 8-i ülésén tárgyalta a költségvetés általános vitára való alkalmasságát. Két ellenzéki képviselőtársunk ellenszavazatával a kormánypárti többség egyhangúlag támogatta a kormány által beterjesztett törvényjavaslat általános vitáját. De miről alakult ki a vita?
Kialakult a vita arról, hogy veszélyezteti-e az egyensúlyt a növekvő hiány. Meggyőződésünk - mint ahogy a pénzügyminiszter úr is az expozéjában részletesen ismertette -, hogy a kialakult gazdasági folyamatok megalapozzák a jövő évi költségvetés bevételi oldalát. Ebből következik, hogy az egyensúly változatlansága nem veszélyezteti a gazdasági folyamatokat, és a növekvő hiány finanszírozhatósága a belföldi megtakarításokból biztosítható, itt utalva arra, hogy a belföldi megtakarításokból való finanszírozásnak vannak törvényi előírásai, a pénzpiaci technikákkal történő finanszírozásnak pedig megvannak az előírásai, így a törvényjavaslatban ezt a hiányt a gazdasági bizottság nem észlelte.
Gazdasági zavarokat okoz-e a többletfogyasztás? Ellenzéki képviselőtársaink több esetben is sokszor vitatták a bizottságban, hogy többletkiadásokra vállalkozott a költségvetés, hisz' nem csökken a hiány, gyakorlatilag nő a GDP, így többletkiadásokra vállalkozott. Ennek ellenére, hogy ez így van, az államadósság az elkövetkezendő évben tovább fog csökkenni, és meggyőződésünk, hogy a többletkiadások gazdasági kiszorító hatása nem érvényesül.
És azt gondolom, az volt az igazi politikai kérdés, hogy mire fordítódik a többletkiadás, és a vitában e körül alakultak ki a vélemények. Úgy gondoljuk, hogy a kormány által meghatározott négy prioritás nagyon fontos prioritás, tehát ezekre a többletforrásokat biztosítani kell. Pozitívnak tartjuk a költségvetésben, hogy most először nem mindenki egy kicsit kap, hanem egy határozott prioritáskijelölés történt, még ha ez teljesen nem is oldja meg egy-egy terület problémáit, de határozottan többletforrásokat biztosít e területen, és más területeken a szinten tartást tudja csak vállalni a költségvetés. Így a nyugdíjreformmal összefüggő kiadási többletek, és azt gondolom, hogy mindenki által elfogadható prioritás, hogy az elmúlt évek legnagyobb áldozatát hozó társadalmi csoportnak a lehetőségek megnyílásakor lehetőleg egy jelentős többletforrás biztosítása indokolt. Részben törvényi kötelezettségünknek is ezzel tudunk megfelelni, így a közel 20 százalékos nyugdíjemelés, azt gondolom, nem elvitatható, hogy a költségvetés prioritásai közé kell hogy kerüljön.
(10.30)
Ugyanilyen kérdéskör az agráriumé. Meggyőződésünk, hogy az agráriumban a prioritások között az agrártámogatások felsorakoztatása és kiemelése legalább olyan fontos mind a foglalkoztatáspolitikai, mind a vidékfejlesztési célok megvalósítása érdekében, ezért a költségvetésben való megjelenítése támogatható. A vita során elhangzott, hogy e területen nemcsak a támogatások nagyságrendjével kell majd a költségvetésben foglalkozni, hanem elsősorban a felhasználás hatékonyságát és célzottságát is érdemes újragondolni és a költségvetés vitája során erre visszatérni.
Ugyanígy szerepel a kiemelt prioritások közt a közbiztonság és a közrend kérdésköre. A bizottság ezt is támogatni tudja, hisz ez minden társadalmi réteget érint, kihat az egész magyar társadalomra, ezért a közrendre és a közbiztonságra fordított támogatások nem kidobott pénzek, tehát nagyon fontos, hogy ezekre többletforrások fordítódjanak.
A negyedik az EU-csatlakozás prioritásának a köre. Meggyőződésünk, ha komolyan gondoljuk, hogy a jövő évszázad elején az ország csatlakozni tud az Európai Unióhoz, akkor annak felkészülési folyamatában költségvetési forrásokat kell rá biztosítani, tehát ezeket a pénzeket sem tekintjük kidobottnak.
A prioritások között vita a szociálpolitikai kiadások körül alakult ki, ahol - a költségvetési bizottsághoz hasonlóan - úgy látja a gazdasági bizottság, hogy lehetőség van a költségvetés keret- és sarokszámain belül egy olyan ácsoportosításra, amely a két- és háromgyerekesek családi pótlékának a megemelésére lehetőséget biztosít. Ezt nagyon fontosnak tekintjük, hiszen ez a réteg is megszenvedte az elmúlt években a stabilizációs politikánkat.
Összefoglalva: a gazdasági bizottság megállapította - s ezért javasolja feltétel nélkül a tisztelt Háznak általános vitára -, hogy a gazdaságpolitikai prioritások nem változtak, továbbra is változatlan marad az a gazdaságpolitika, amely a gazdaság stabilitásához vezetett, és biztosítja a következő évek stabil növekedését.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir