POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): A házbizottság... Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! (Zaj, taps a kormánypártok soraiban.) A házbizottság több alkalommal is összeült, és megvitatta az Alkotmánybíróság döntése után kialakult helyzetet. A kormány javaslatot tett le az asztalra, amelyet mindannyian olvashatunk. Az ellenzék egy másik javaslatot tett le az asztalra, amelyet önök nem olvashatnak, mert a Ház ezt nem fogadta be, nem volt száma, vagy valami gondot talált, és ezért ügyrendi okokra hivatkozva nem volt hajlandó elénk terjeszteni.
Az ellenzéki pártok frakciói nem tudták támogatni a Házszabálytól való eltérést. Azért nem tudjuk támogatni, mert ez nem állítja helyre az alkotmányosságot. Eddig egy álkérdésen vitatkozott a parlament 30 napja, most pedig nem hajlandó napirendre venni a polgárok által támogatott kérdést. (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Egy biztos: népszavazásnak lennie kell! (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Lesz is!) A mi javaslatunk az volt, hogy ez - épp a NATO-csatlakozás érdekében - november 16-án legyen. Minden ügyrendi, eljárási kompromisszumra készek vagyunk annak érdekében... (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiból.), hogy 16-án mindkét kérdésről sikeres népszavazást lehessen tartani. (Zaj.)
Mit kértünk a javaslatunkban? Mi a lényege a javaslatunknak? Nem több, mint az, hogy az alkotmányügyi bizottság ma vitassa meg, vizsgálja meg alkotmányossági szempontból a kérdésünket, és ezt ne jövő héten tegye - ennyi, és nem több. Egy héttel ezelőtt arra kértük önöket, várjuk meg az Alkotmánybíróság döntését. Nem fogadták meg a kérésünket, azt gondolom, igazunk lett. Most azt kértük, most vitassuk meg az ellenzék által kezdeményezett, polgárok által támogatott kérdést, és ne a jövő héten. Kérem, fontolják meg, teljesíthető-e ez a kérés - azt gondolom, hogy igen.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir