BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Bevallom, ezt a kétpercest Varga Mihály jelenlétében azzal kezdtem volna, hogy kedves olvasóm, de hát erre nincs mód, mert az olvasóm távozott. Ezért csak annyit szeretnék mondani, hogy ő azt tételezte fel: az, hogy én 18 évvel ezelőtt Tervgazdaság, beruházás, ciklusok címmel írtam egy könyvet, és most, a piacgazdaság apostola vagyok, ez ellentmond egymásnak. Nyilvánvalóan azért, mert már nem emlékszik arra, amit valamikor olvasott, tudniillik a könyv egy éles kritikája volt a tervgazdaságnak. A könyv arról szólt - a tervgazdaság kritikájaként -, hogy az egyensúly és növekedés között milyen ellentmondások keletkeznek, és hogyan alakulnak ki periodikus ingadozások.
Ugyanazt mondtam ma ebben a vitában, ugyanabban a felfogásban beszéltem ebben a vitában is, és amióta ez az Országgyűlés megalakult, és én képviselő vagyok, minden egyes gazdaságpolitikai vitában ugyanazt mondtam, mint a 18 évvel ezelőtt írt könyvben. Remélem, hogy 18 évvel mai felszólalása után ő is azt fogja tudni mondani. (Derültség a kormánypárti padsorokban.)
Ami pedig Kádár Béla professzor kollegám észrevételét illeti, ma azt tettem szóvá - nem a tegnapi és a mai között van a probléma, hanem a tegnapin belül és a main belül -, hogy Kádár Béla elnök úr egyfelől általában a deficitért tesz szemrehányást - ezzel egyébként egyetértek. Másfelől beáll abba a hosszú sorba, ahol minden egyes bizottsági előadó a maga rovatán keresi a kiadásokat. Ha csak Kádár Béla mondta volna, és lebeszélte volna Dobos Krisztinát, Demeter Ervint és a fideszes és a kisgazda kisebbségi előadót arról, hogy többletkiadást reklamáljon a maga területére, akkor ez elnézhető lett volna. De nem ezt tette! Nyilván önök is koordinálják a költségvetési tárgyú hozzászólásokat, és ezt nyilván a költségvetési bizottság elnöke vezeti; hanem hagyta, hogy minden bizottsági kisebbségi előadó többletpénzeket reklamáljon magának, és közben rajtunk számon kérte a deficitet. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Ez az, amivel kapcsolatban egy óvatos fenntartást voltam bátor megfogalmazni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir