DR. ROZGONYI JÓZSEF

Full text search

DR. ROZGONYI JÓZSEF
DR. ROZGONYI JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Juhász Pál képviselő úr hozzászólása inspirált arra, hogy elmondjam a gondolataimat azzal kapcsolatban: teljes mértékben egyetértek azzal, hogy a humán tőkébe történő befektetés kétségtelenül az egyének, a családok számára hoz többlethasznot. Ezt el kell fogadni, és ezért nyilvánvalóan erőteljesebben igényli ez az egyének és a családok hozzájárulását is, hiszen túlnyomórészt ők realizálják ezt a hasznot.
Ugyanakkor hadd hivatkozzak itt arra - ha már szakmai vitába bonyolódtunk -, hogy a szakirodalom pozitív extern hatásnak nevezi azt a társadalmi többletet, amit az egyéni hasznon túl a társadalom számára a kiművelt emberfők sokasága jelent - Széchenyi nyomán. (Juhász Pál közbeszól.) Tehát a társadalomnak nyilvánvalóan nem egészen önzetlenül kellene vagy kell ezekhez a költségekhez hozzájárulnia, hiszen a kiművelt emberfők társadalmi haszna az egyéni hasznot nyilvánvalóan meghaladja, következésképp a költségvállalásban is rá kell erre tennie a társadalomnak. Tehát az esélyközelítés ebben a tekintetben elengedhetetlen.
Én a dolog nehézségét abban látom, hogy hol van az a határ, amikortól és ameddig erőteljesebben kell támogatni. Hadd mondjak erre egy egészen közönséges példát: egyetemisták, főiskolások körében ma is tapasztalható például a szociális támogatások odaítélésénél egy abszolút egyenlősdi szemlélet, amikor nyilvánvalóan kirívóan eltérő helyzetű, gazdag, kifejezetten gazdag, jómódú társaikat igen magas összegekkel támogatják, és egész egyszerűen nem vesznek tudomást ezekről a dolgokról.
(15.50)
Tehát a dolog nehézségét az adja meg technikailag, hogy hol húzom meg a jövedelmi határt, amikor a jövedelembevallások köztudottan hamisak, amikor egyszerűen egyenlősdire vannak beállítva sokszor az emberek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir