DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy Bauer Tamás '81-ben írott dolgai nem szorulnak ilyen típusú megváltoztatásra. Akkor egy revelációszerű élmény volt az a könyv - én ezt állíthatom -, és olyan rendszerkritikát tartalmazott, amit a régióban kevesen mertek akkor nemhogy kiadatni, de egyáltalán papírra vetni. Tehát azért azt a könyvet ennyivel szeretném most aposztrofálni, és megköszönni itt, hogy ő már akkor ilyen módon tudott gondolkodni és sokakat tanítani - erről ennyit.
A másik: ugyanakkor nagy tisztelettel szeretnék köszönetet mondani azért, hogy talán soha nagyobb hangsúlyt még nem kapott régiónkbeli országátalakulási folyamat elemzése példaként, mint éppen ebben a vitában. Ezt én nagyon üdvözlöm, mert azt is jelzi, hogy kezdünk jobban odafigyelni arra egy-egy ilyen vita kapcsán is, hogy mi az, amit talán mi rosszabbul vagy jobban csinálunk s a többi. Éppen ezért egyetlenegy apró adalékkal szeretném gazdagítani polonistaként Bauer Tamás Lengyelországról alkotott itteni képét, hozzátéve azt, hogy bizony a makromutatókba beleszerelmesedni vészes lehet, lásd a '97. szeptember 21-ei választások eredményét.
Szeretném elmondani, hogy a csúszóleértékelést mint technikát alkalmazta a '90-es évek első felében valamennyi Balcerowicz után következő kormány, de van egy mozzanat, amikor '95. január 1-jével kétéves folyamatban bevezetik az új zlotyt, ami négy nullát vág le a régiből. A csúszótechnika ebben oldódik fel, hiszen gondoljuk meg, hogy a 2,7-es dollár-keresztárfolyamból ma 3,4-es új zlotys dollár-keresztárfolyam van Lengyelországban. Sokkal inkább van gond a tőkebeáramlással, a privatizációval, a mezőgazdaság állapotával, a gazdaság szerkezetváltásának elmaradásával. Tehát ezekkel tökéletesen egyetértek, egyébként pedig ezt az apró pontosítást, hogy igenis volt csúszóárfolyam Lengyelországban, szerettem volna megtenni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir