GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Hegyi Gyula Képviselő Úr! Az előbb én arra gondoltam, hogy amikor a szociálliberális kormány nevében a szociális kormány megszüntette mondjuk a gyermekgondozási díjat, és jövedelemigazoláshoz kötött valóban nagyon sok, korábban alanyi jogon járó társadalmi, társadalombiztosítási juttatást, akkor önök közben elnézték, hogy a korábbi kedvezményezettek, vállalatvezetők és egyebek, akik ma valóban rablókapitalistaként több tízmilliós havi jövedelmekkel, több tízmilliós végkielégítésekkel rendelkeznek - nemcsak egy-kettő van, ami itt a Házban felvetődött, hanem nagyon sok van -, önök ezt elnézik, tisztelt 209 fővel rendelkező szocialista képviselők. Én erre gondoltam, tisztelt képviselő úr, amikor erről beszéltem.
Az egyházakról egy pár szót: az önök, az MSZP-nek a korábbi elődpártja, amelyet Dolgozók Pártjának és Magyar Szocialista Munkáspártnak is hívtak - amely Rákosi és Kádár nevével fémjelzett -, amelynek önök az utódpártja, igenis, ez vette el az egyházaktól az egyházi javakat, ezek verték tönkre többek között az én apámat és más papokat. Ennek a pártnak az ideológiája tette tönkre azt, hogy az egyházak nem tudták betölteni azt a hivatást, amelyet be kellett volna tölteniük, mondjuk amelyet a nyugati államokban betöltenek. Itt nagyon sok egyházi javat elvettek, tisztelt képviselő úr, amit önök először módosítottak, most pedig már 2011-re tolták el gyakorlatilag a visszaadását.
(13.40)
Milyen állapotban lesznek azok a volt egyházi tulajdonban lévő iskolák, egyéb intézmények? Tisztelt képviselő úr, ön erre nem gondolt? Ön, aki abban a bizottságban van, nyilván hallotta a püspöki kar véleményét. Legutóbb, kedden, a szeged-csanádi püspök úr véleményét hallottuk, amely gyakorlatilag a mi álláspontunkkal egyezik, ahogy elmondtam. Különben nekünk valóban nem kell, tisztelt képviselő úr, úgymond propagandaként a püspök urak mellé állni, mert én magam, mondjuk, húsz éve vagyok a református egyház presbitere, egyházmegyei főjegyzője, és általában a mi pártunkban egyházi, vallási emberek vannak.
A másik a tisztelt agrármérnök kollega úrnak, Varga József úrnak szól. Senki nem vitatja - a magyar mezőgazdaságban dolgozó emberek; én is dolgoztam tizenöt évig, és nagyon sokan szerettük a szakmát -, hogy valóban jelentős méreteket, jelentős színvonalat ért el a magyar mezőgazdaság, de elsősorban nem a politikának (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), a kommunista politikának köszönhetően, hanem az ott dolgozó becsületes embereknek - gondolom.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir