HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Remélem, a Házszabály nem tiltja meg, hogy Rusznák Miklóst akkor is kereszténydemokrata képviselőnek tekintsem, ha ilyen frakció nincsen, de gondolkodásában ettől még vallhatja ezeket az eszméket. Nem mindenben értettem egyet azzal, amit mondott, de amit az elején megfogalmazott, azt nagyon fontosnak tartom. Valóban, csodákban nem lehet reménykedni, egy költségvetés csak és kizárólag olyan bevételek felett hozhat döntést, amelyet állampolgárok, vállalkozások befizetnek, ilyen értelemben az államnak nincs pénze, az állam azt a pénzt vagy annak a pénznek egy részét osztja el, amely bekerül a költségvetésbe. Ezért a keretek mindig adottak.
Ami az úgynevezett hangulatjavító intézkedéseket illeti, én nagyon örülnék, ha egyszer az ellenzéki oldalról valaki rámutatna valamelyik kiadásra, és azt mondaná: ezt ne tessék kiadni, ez felesleges. Ne adjanak a katonáknak, a rendőröknek vagy a közlekedésre vagy a csatornázásra vagy a nyugdíjasoknak, ezt azonban senki nem mondja. Sőt, miközben azt mondják, hogy hangulatjavító intézkedések vannak, ugyanakkor elmondják, hogy azért mégis inkább csak több pénzt kellene adni erre, arra, amarra. Tehát a hangulatjavító intézkedések kapcsán mindig ezt a kérdést tesszük fel: tessék mondani, mi az, ami sok kiadási tételként ebben a költségvetésben.
Ami a nyugdíjat illeti, senki nem mondja, hogy sok, szerencsére és természetesen. Azért emlékeztetnék arra, hogy '97. január 1-jén már 19,5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, holott '97-ben - mint tudjuk - nem voltak választások. Tehát nem igaz az a tény, hogy csak és kizárólag egyetlen évben emelkednek a nyugdíjak jobban, mint az infláció. Idén minden reményünk szerint az infláció alatta lesz annak a 19,5 százaléknak, amellyel emelkedtek a nyugdíjak.
Végül pedig: a sikerpropaganda nem szép dolog, és remélem, hogy ezt nem űzi senki kormányunkban, azonban azt hiszem, hogy a kudarcpropaganda - ha lehet - még elítélendőbb, és egy nemzet számára még tragikusabb, ha akadnak politikusok, akik a saját nemzetük sorsával kapcsolatban kudarcpropagandát fogalmaznak meg. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(15.00)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir