RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (független): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Úgy gondolom, Szöllősiné képviselő asszony a lényegre tapintott, de azt hiszem, a huszonnegyedik órában. A vidéki iskolák, vidéki falvak egyes térségekben oly nagymértékben elnéptelenedtek, hogy szinte több az elhalálozás, mint a gyermekszületés. Azt hiszem, el kell gondolkodnunk - a parlament bármely oldalán ülünk - azon, hogy milyen Magyarországot, milyen vidéket és milyen országot akarunk. Mert ha azt akarjuk támogatni, hogy mert a vidéki élet, a falusi élet nem kifizetődő, ne legyen gazdaságos, mindenki költözzön a városba, mindenki költözzön a fővárosba, akkor nem tudom, milyen infrastruktúrát, milyen lakáslehetőséget - és hadd ne soroljam tovább -, milyen feltételeket tud majd a főváros vagy éppen a megyei székhely biztosítani a vidéki embereknek.
De nem ilyen egyszerű ám a dolog! Azt hiszem, a vidéken élők és az ott tanítók is tudnak nagyon jó képességű gyermekeket nevelni, hisz vannak is ott ilyenek - a pedagógusnak abban lenne a felelőssége, hogy ezt észrevegye, és az a pedagógus, aki észrevette azt a gyermeket, tovább tudja küldeni, protezsálni, természetesen esetleg olyan iskolába, ahol a képességeinek megfelelően tud majd fejlődni. Azt hiszem, ezekről kellene vitatkoznunk a parlamentben vagy a bizottságokban, nem pedig álkérdésekről, nem pedig olyan politikai kérdésekről, amelyek a társadalmat nem nagyon érintik, hisz az elmúlt 8 év, az átmeneti időszak - most már 8 éve, a rendszerváltás időszakában - nagyon sok áldozatot követelt a magyar társadalomtól.
Talán még egy gondolatra van idő: miért nem tudnak idomulni vagy éppen alkalmazkodni ma az emberek a rendszerváltás követelményeihez, a versenyhelyzethez? Tessenek már elgondolkodni! Az elmúlt időszakban - mindegy, hogy hogy nevezzük, kommunizmusnak, szocializmusnak vagy bárminek - az embereknek nem volt tulajdonuk, amivel foglalkozni kellett, amiért felelősséget kellett vállalni. Az egy döntő momentum az ember életében, amikor tulajdona lesz és azzal együtt megjelenik a felelősség is. Ez a felelősség majd akkor, amikor a tulajdon osztódik, vélhetően néhány év vagy évtized múlva majd megjelenik.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir