SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ

Full text search

SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ
SZÖLLŐSI ISTVÁNNÉ (MSZP): Köszönöm szépen, tisztelt elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nem lep meg engem az ön fejtegetése, nyilván önt sem lepte meg az enyém (Juhász Pál: Persze!) e tekintetben, tehát az a kellemes helyzet van, hogy nemigen tudunk egymásnak újat mondani. Én azonban mégis azt gondolom, hogy az ön által elmondott utolsó mondat lenne a megfelelő kulcs minden zárhoz: mi is az állam feladata? És e tekintetben, biztos vagyok abban, hogy egy csomó dolgot nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Ön az Egyesült Államokban meglévőhöz hasonlította a Magyarországon foglalkoztatott pedagóguslétszám-arányt, én pedig úgy gondolom, hogy van egy sajátos dolog, amit figyelembe kell venni, bár soha nem beszélünk róla - legalábbis én a képviselő úrtól nem hallottam róla, mástól sem nagyon -: ez a struktúraváltás és annak hatása azokra, akik azt elszenvedik. És most nem a pedagógusokról beszélek, hanem a gyerekekről. Valóban drámaian csökken a gyermeklétszám, és nem igaz, hogy ez a rendszerváltással függ össze, sokkal régebb óta csökken.
Az viszont tény és elvitathatatlan, hogy az ország településszerkezete, képviselő úr, nem tűri azt, hogy a gyerekek ingázzanak, merthogy sugaras ez a településszerkezet: ha 10 helyről utaztatjuk a gyerekeket, lehet, hogy az adott intézményben valóban kevesebb tantermet kell fűteni, világítani, de a busz, amelyet leginkább gépkocsivezetők vezetnek, és leginkább benzinnel jár, sokkal többe kerül, mint amennyi az ön által említett megtakarítás lehetne.
A háttérszámítások, nem csak az állami feladatok felsorolása, a háttérszámítások, a "mi mennyibe kerül?" hiányzik egyrészt másrészt tán csak nem bűn, ha Magyarországon annak idején, mondjuk, 10 évvel ezelőtt tényleg több pedagógust képeztek, mint amennyi a ma társadalmának a természetes szükséglete. Nosza, át lehet őket képezni! Hol van az átképzés iránya, forrása, ütemezése (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), időbeosztása?
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir