AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Csak egy nagyon fontos összefüggésre szeretném a vitában részt vevők figyelmét felhívni, nevezetesen, hogy mi köze is van a GDP-nek a családok helyzetéhez. A GDP egy nagyon ronda szó, nem magyar, azt jelenti, hogy az ország mekkora jövedelmet tud egy esztendőben előállítani. Ez a jövedelem végső soron némi átkeverésre kerül az állam által, de a legvégén a lakosságnál, a családoknál - ha úgy tetszik, egészen pontosan -, a vállalatoknál és valamekkora az államnál marad. Ezek a végső jövedelemtulajdonosok, ezt részben megtakarítják és ez egy kicsit átkeveri még egyszer a helyzetet, részben pedig elköltik, és eközben elképzelhető, hogy külföldi megtakarításokat is igénybe vesznek. A dolog lényege, hogy a megtermelt jövedelem óriási többsége a családoknál landol, és a családok fogják ezt elkölteni. Következésképpen, ha a GDP értéke változik, akkor ez döntően meghatározza, hogy a családoknak milyen jövedelmi helyzetük lehet.
Amire Kósáné Kovács Magda utalt, az egyszerűen az a tény, hogy mint tudjuk, a rendszerváltást követően reálértékét tekintve mintegy 20 százalékkal csökkent Magyarországon a GDP, és egyszerűen lehetetlen, hogy ez ne látszódjon meg a családok jövedelmi helyzetében. Ez sajátságos módon úgy valósult meg, hogy az előző kormány működésének időszakában mintegy a fele érződött ennek a csökkenésnek, és ennek a kormánynak a működése alatt kellett - ha úgy tetszik - a másik felét végrehajtani.
Itt nem arról van szó, hogy Bokrosnak vagy kinek hívták a pénzügyminisztert, aki ilyen csomagot előterjesztett, hanem arról van szó, hogy volt egy ilyen, a rendszerváltással együtt járó, valóban óriási visszaesés, az évszázad egyik legnagyobb gazdasági visszaesése, és ennek a hatása érződik a családok helyzetén is. Erre az összefüggésre szerettem volna tisztelettel felhívni a figyelmet.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir