CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én a jelenlegi és a mindenkori kormányt szeretném óvni attól, hogy a demográfiai helyzet megítélésében a hosszútávúsággal takarózzék. Mert kétségtelen, hogy hosszú távú tendenciák vannak, de a mindenkori, a jelenlegi kormánynak is azzal kell szembenéznie, hogy az ő működése alatt hogyan alakult, és itt pedig tetten érhető a demográfiai helyzet romlása bizonyos intézkedésekkel kapcsolatban. Ez az egyik gondolatom.
A másik pedig, hogy attól is óvnám a jelenlegi és a mindenkori kormányt, hogy ennek a helyzetnek az értékelésénél számottevő szempont legyen az, hogy fejlettebb, jobb létű társadalmakban is csökken a gyermeklétszám, tehát romlik a demográfiai helyzet.
Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz javaslataira van-e fedezet, és hogy mit gondolunk erről, én azt mondanám, hogy nyilvánvaló, a mindenkori lehetőségekhez mérten kell cselekedni, de a prioritást kell előbbre hozni. Véleményem szerint ennek a kérdésnek alapvetően első prioritásnak kellene lenni mindenben, így a jelenleg folyó költségvetési vita tárgyalásánál is, tehát a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban.
Így szeretnék reagálni Béki Gabriellának a felhívására, hogy arra gondoljunk, hogy mit lehet cselekedni most - inkább most, mint a hosszú távú dolgokban. Hát most azt lehet cselekedni, hogy például a költségvetésben a családipótlék-emelésre ott előirányzott összegnek az emelésére koncentráljunk, és keressük meg a forrást arra.
(9.50)
Ez egy konkrét, gyors cselekedet, amellyel most majd a költségvetési vitában foglalkozzunk.
Végül a GDP százalékos értékelése. Nyilván, ha a csökkenő GDP-nél elfogadnánk a prioritást, akkor ott is lehetne jobb százalékot elérni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Tehát a prioritásra helyezném a hangsúlyt.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir