DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nagyon örülök, hogy Csizmár képviselőtársam után kaptam szót, mert akkor arra a kérdésre, hogy a forrásoldal hol van, és arra a kérdésre, hogy milyen szemléletű a családdal foglalkozó kormányzati intézkedés, rögtön egy filozófiai kérdéssel tudok válaszolni. Az a kérdés merül fel, hogy akkor adjunk a családoknak és akkor mondjuk azt, hogy nagyobb támogatást kapnak, amikor még nem kerülnek bajba vagy akkor, amikor már bajba kerültek - és a gyermekvédelmi támogatás jelentős része erre vonatkozik, ami természetesen meg kell hogy szülessen. De én azt hiszem, az alapkérdés és a filozófia ott van, hogy igenis, a családokat az első pillanattól kezdve kell támogatni, és nem a bajba kerülésük időpontjától.
A forrásoknak egy másik jelentős része természetesen abból ered, hogy nagyon sok pazarlás van a kormányzati tevékenység kapcsán, és hadd mondjam el: a családok számára az is fontos, hogy milyen a jövőbeni kilátásuk. Tehát ha például azt tapasztalja, hogy a tankönyvárak háromszorosára, négyszeresére emelkednek, miközben a tankönyvtámogatás nem tud növekedni, akkor ez a család megélhetésében hosszú távú és jelentős terhet fog jelenteni. Ha azt tapasztalja a család, hogy fokozatosan csökkennek a terhei, tehát nagyobb támogatási rendszert kap, akkor természetes, hogy nagyobb lesz a gyermekvállalási kedv.
Tehát azt hiszem, az is nagyon lényeges, nemcsak az, hogy adott időpontban mit tudunk adni, hanem az is lényeges kérdés, mit tapasztal a család, hogy fokozatosan romlik-e pozíciója vagy pedig azt, hogy fokozatosan javul. Ezen a területen sajnálatos módon - azt kell, hogy mondjam - az elmúlt időszakban fokozatosan romlottak a családok terhei - gondolva a továbbtanulás (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) terheire, gondolva arra, hogy fokozatosan növekedtek az árak -, és ezt semmi sem kompenzálta. Ez egy nagyon lényeges kérdés.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir