DR. FÜR LAJOS

Full text search

DR. FÜR LAJOS
DR. FÜR LAJOS (független): Igen ritkán szólok, és úgy látszik, elnémult a mikrofonom. (Derültség.) Tehát két percben egy nagyon fontos kérdésre, amivel sajnos eddig senki nem nézett szembe, sem kormányzatok, de még a szellemi élet jó szándékú kiválóságai sem, amikor demográfiai helyzetünk tragikus jegyeiről beszélünk: ez pedig a II. világháború. Ugyan nagyon távolinak látszik, azonban olyan súlyos veszteségeket szenvedett az ország a II. világháborúban, amit meggyőződésem szerint azóta sem tudott a demográfiában, a népesedésben kiheverni. Közel 1 millió ember halt meg a II. világháborúban az akkori Magyarország területén. Majdnem 5 millió embert szakítottak el a környezetéből katonának, menekültként, ilyen-olyan kitelepítésként, áttelepítésként; százezrek voltak sokszor éveken át hadifogságban - és főként fiatalok. Nagyon sok gyermek nem született meg ennek következtében. Az 1949-es népszámlálás idején több mint 100 ezerrel volt kevesebb az ország abszolút népessége, mint 1941-ben. Először fordult elő a török idők óta, hogy abszolút számokban csökkent az ország népessége.
Nem született meg egy nemzedék; ezeknek a hatása húsz év múlva érződik majd, amikor ők szülő- és nemzőkorba lépnek - a hiány akkor is jelentkezik. Ez a 60-as évek eleje volt: ekkor kezdett el újra katasztrofálissá vagy legalábbis enyhén szólva súlyossá válni a népesedési helyzet. És ezt a hiányt, ezt a veszteséget húszévenként szinte göngyölítjük, görgetjük magunk előtt; és azóta senki nem nézett szembe azzal, hogy itt Magyarországon húszévenként, amikor a hiány mindig jelentkezik, jelentkezni fog majd egy súlyos népesedési gond is, amivel szembe kellene nézni.
Nem véletlenül kezdett el újra fogyni 1981 óta - abszolút számokban - az ország népessége, és kezd el majd fogyni 2001-ben még nagyobb mértékben, mint ahogy most fogy. Ennyit szerettem volna. Már régen letelt a 2 perc, látom.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir