DR. GÖTZINGER ISTVÁN

Full text search

DR. GÖTZINGER ISTVÁN
DR. GÖTZINGER ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony, de én már Kis Gyula felszólalása alatt is szerettem volna felszólalni, jeleztem is.
Szeretnék most Pusztai Erzsébet képviselőtársamnak reagálni, akivel, azt mondhatnám, messzemenően egyetértek, de mégis van valahol egy olyan érzésem, hogy túlbecsüli a politika lehetőségeit, a politikusok, a kormány lehetőségeit.
(12.10)
Mi ma már nem a társadalom vezető ereje vagyunk, mi nem egy élcsapat vagyunk, akiknek a szavára, a programjára, a cselekvési programjára fog a társadalom menetelni. A társadalomnak megvan a maga fejlődési logikája, a maga mentalitása, habitusa, és ezek sokkal hosszabb távú folyamatok, trendek, mint hogy mi azonnali beavatkozással változtathatnánk meg a nagy trendeket. Hadd emlékeztessek arra, hogy 200 évvel ezelőtt Európában a fő veszély a túlnépesedés volt, és erről vitatkoztak, cikkeztek. Emlékeztetek Malthusra, aki közismert képviselője volt ennek. Egy olyan trend van az ipari társadalmakban, amelyet, úgy látszik, mi még az elmúlt negyven évben is követtünk, tehát nem szakadtunk le annyira sem a születési arányszámban, sem a válásokban és egyebekben, amelyek általános trendek Európában.
Természetes, hogy nem ment minket fel semmi alól, mi is hozzájárulhatunk az európai válságok, válságproblémák megoldásához. De azért hadd mondjam, hogy ezek a családdal kapcsolatos jelenségek kifejezetten a polgári társadalom hozadékai, a válás polgári intézményrendszer. Tehát nem a szocialista társadalom átka, hagyatéka, hanem ezek a polgári társadalom velejárói, és ilyenként kell felfogni, hogy ezek évszázados gondok és problémák.
Még egyszer: egyetértek azokkal a javaslatokkal, amelyeket Pusztai Erzsébet elmondott, csak a politika legyen szerényebb. A politika egy kicsit, amikor a társadalom felé valamit megfogalmaz, hogy mit szeretnék, alázatosabb legyen.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir