DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Full text search

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mélyen tisztelt Országgyűlés! A Független Kisgazdapárt jelszava immár 1908. január 12. óta, tehát másfél hónap híján 90 éve az "Isten, haza, család". Ezt a jelmondatot választotta a párt a maga és a magyar társadalom legfontosabb programjává, hitvallásává. Azt hiszem, hogy minden konzervatív polgári világnézetnek ez az alapja az egész világon, és a Független Kisgazdapárt mai programja is ezért változatlan és az elkövetkezendő évtizedekben is ez fogja népünk tömegeit irányítani, szemben azokkal a '20-as évektől fellépő különböző - többnyire szélső baloldali - elméletekkel, amelyek a család feleslegességét, sőt, elhalását is tévesen hangsúlyozták. Erről azonban másfél évvel ezelőtt a családi vitanapon részletesen szóltam. Ott mindenki megtalálhatja az erre vonatkozó adatokat.
Az idő rövidsége miatt így - összességében az FKGP-nek 37 áll rendelkezésére, és ebből már 8 perc különböző kétpercesekben elment - a mai családi problémák értelmezéséről kívánok szólni.
A család az idők folyamán természetesen - mint minden nagy társadalmi jelenség - változó formát mutatott az őskori, anyajogú matriarchális család a későbbi többnejűséges, többférjűséges formák, majd a patriarchális családok egynejűségen alapuló és Magyarországon a kereszténységgel és európaisággal egyidejűleg kialakult szerkezetei a család struktúráját jelentő nagycsaládoktól a mai, általában legfeljebb két nemzedéket magában foglaló, de gyakran csak a házastársakra és gyermekeire vonatkozó formáktól így rögzült a társadalomban. Így azt kell mondanom, hogy a korábbi többnemzedékes családok helyett a fő figyelmet a mai európai családokra kell fordítanunk.
Ezzel a kérdéskörrel foglalkozott 1981-ben - tehát 16 éve - II. János Pál pápa, aki "A keresztény család feladatairól a mai világban" című familiaris consortio kezdetű apostoli buzdításában és azóta számos nemzetközi megnyilatkozásában alaptételként mondta ki: "Az emberi nem jövője a családtól függ." Folytatva: "Elengedhetetlen és fontos feladat, hogy minden jóakaratú ember vállalja a kötelezettséget, hogy őrizze és ápolja a család érdekeit." A továbbiakban: "Szeretni a családot azt jelenti, hogy becsülni és állandóan támogatni kell értékeit és képességeit, felismerni a reá leselkedő veszélyeket és bajokat, hogy le lehessen azokat győzni vagy azokat a feltételeket és körülményeket megteremteni, amelyek elősegítik a család fejlődését, és legyőzni azokat a félelmeket és kislelkűségeket, amelyek a család anyagi helyzetének romlását is megakadályozzák."
Ez az utóbbi kérdés, amelyben a családoknak a szociális gondoskodás segítő kezét kell mindenkor megéreznie a rendezett társadalomban, a magyar szociális törvénykezés az utóbbi években számos nagyon súlyos, a családot érintő megszorítást vezetett be, elsősorban a ma már dicsérőleg is emlegetett, de hírhedett Bokros-csomag keretében - de később is egyrészt a születések számának nagyfokú visszaesésében - a demográfiai helyzet ma már a nemzet létét veszélyeztető formájában jelentkezik. A gyes, a gyed, a gyet, a várandóssági segély eltörlése és a jövedelmi változások egyértelműen jelzik, hogy a szociálpolitikának ezen a területén súlyos zavarok mutatkoznak.
Ha a családról beszélünk, kétségtelenül a modern család pozitív jelenségei közé tartozik a személyi szabadság, elsősorban a házasságban élő személyi kapcsolatok megjavulása, a nők méltóságának tisztelete, a családtagok közti kapcsolatok humanizálódása is. Pozitívan változott többek között a szülő-gyermek kapcsolat, amely a demokratizmus megjelenését jelenti a családon belül a korábbi tekintélyelvű, apajogú családokkal szemben.
Ugyanakkor megjelenik az anyai termékenységre és a gyermekvállalásra vonatkozó, szinte tragikusnak nevezhető, a család életét súlyosan befolyásoló és veszélyeztető felelőtlenség. A Független Kisgazdapárt elveti a nők egészségét is súlyosan veszélyeztető abortusz minden formáját, és az úgynevezett magzatvédő törvények ellen szavazott 1993-ban is, amikor ez a parlamentben elfogadásra került, mivel a Kisgazdapárt - mint valláserkölcsi alapokon álló párt - ennek csak megszorított formájáról volt hajlandó tárgyalni. Ezek a megszorító formák: a súlyosan beteg anya egészségének védelme, a megerőszakolt nők terhességének megszakítása.
(10.40)
A Független Kisgazdapárt rendkívül lényegesnek tartja a családokban a lelkiismeret kérdését és azt a felelősséget, amelyet a családok minden tagja kell hogy érezzen a rájuk bízott fizikai, anyagi és erkölcsi értelemben a családtagok érdekeiért. A vagyoni alapokon kötött házasságok, érdekházasságok és kialakuló álcsaládok helyett pártunk csakis az emberi szereteten nyugvó, az egymást tisztelő és megbecsülő családi kapcsolatokat támogatja. Hiszünk a megfontolt, egész életre szóló családalapításban.
Ehhez a kormányzatnak azonban meg kell teremtenie az anyagi alapokat. Nevezetesen: meg kell oldania a lakáskérdést, a családok anyagi helyzetének biztonságát is. A Független Kisgazdapárt éppen ezért programjába vette a fiatal házasok számára az állami és közösségi lakásépítés nagyarányú fejlesztését, a családsegítő adórendszert, támogatási rendszerek életbe léptetését és azt, hogy a mostani negatív demográfiai tendenciákkal szemben helyes családpolitikával helyre kell állítania az ország demográfiai fejlődését, hogy 2002-re ne hatmillió magyar éljen a Kárpát-medencében, ahogy ezt a demográfusok most előre jelzik.
A Független Kisgazdapárt nem pontokba szedve, nem öt pontban vagy tizenkettőben vagy tizenkilencben, hanem a "Hazánk holnap" című programjában - amely részletesen foglalkozik a családpolitikával, ezért itt részleteiben nem ismertettem - hiszi, hogy meg tudja oldani majd azokat a problémákat, amelyeket itt sokan pesszimistán megoldhatatlannak vélnek.
A Független Kisgazdapárt jelszavával szeretném befejezni hozzászólásomat. Az "Isten, haza, család" hármas jelszavának érvényesítése nélkül Magyarország nem tud igazán európai jogállammá válni.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir