DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon örülök, amikor miniszter úr azt mondja itt nekünk, hogy hagyjuk abba ezt a számmisztikát, mert a GDP és a különféle arányok... Szeretném kérni a kormány tagjait is, hogy hagyják abba a számmisztikát, és ne a nagy, makro adatok gyönyörű számairól beszéljenek, hanem a konkrét tényekről.
(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
És a hozzászólók is tanácsos lenne, hogyha minden tényezőt számításba vennének, mert Béki Gabriella elmondta, valóban, a családi pótlék reálértéke csökkent különféle mértékben '91-től '94-ig is. De én azt gondolom, hogy a családi pótlék reálértékét és a jövedelemadó-kedvezményt együtt kell figyelembe venni, amikor átlagosan a helyzetet vizsgáljuk, és ha azt nézzük, hogy a személyi jövedelemadó-kedvezmény ugyanezen idő alatt növekedett, és hogy '94 januárjában már egy háromgyerekes családnak havi 1800 forint maradt a zsebében, mert nem vonta el az adórendszer, és 800 forint maradt a zsebében egy kétgyerekes családnak havonta, akkor azért a kettőt, ha összevetjük, igen jelentős különbséget találhatunk ahhoz az adathoz képest, amit képviselőtársnőm elmondott.
És még valamit. Most hallhatjuk, hogy a következő évre a családi pótlék és a különféle támogatások hogyan emelkednek. Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt három év során a családok a személyi jövedelem mintegy 20 százalékos reálérték-csökkenését szenvedték el. Ehhez képest az, hogy most ebben az egy évben megőrizzük a már csökkentett összegek értékét, tisztelt képviselőtársaim, nem egy olyan hatalmas nagy diadal.
Én azt hiszem, hogy ebből a szempontból is mérsékeltebben kellene nyilatkozni, és nagyon fontos lenne, s azt vártam volna a kormánytól, hogy nagyon komoly statisztikákat mutat arról, hogyan alakult a családok helyzete az elmúlt három évben, a különféle típusú családok jövedelmi viszonyai, megélhetési viszonyai és fogyasztása (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), mert ez nagyon fontos adatsor, tisztelt képviselőtársaim.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir