DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Béki Képviselőtársnőm! Azt valóban nem mondtam, hogy a jövedelemadó-kedvezményhez mindenki hozzájuthatott. Ilyet nem is fogok mondani, tisztelt képviselőtársaim, mert a jövedelemadó-kedvezmény arra szükségeltetik, hogy ne a személyi jövedelemadó-rendszer tegye rászorulttá az egy főre jutó jövedelem tekintetében azt a családot, amelyik egyébként képes volna megszerezni a jövedelmet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindig csodálkozom, amikor éppen egy liberálisnak mondott párt képviselője fejtegeti azt a társadalompolitikai elgondolást, hogy kérem szépen, vegyünk el mindenkitől, akinek van, hogy utána mindenkinek adhassunk, aki szegény.
Nos, én nem így gondolom, éppen ezért borzasztó fontosnak tartottam a személyi jövedelemadó-kedvezményt, a gyermekek után járó adókedvezményt, mert legalább azoknál a családoknál otthagytuk a megszerzett jövedelem - sajnos - töredékrészét, ahol sokan éltek abból jövedelemből. Ma ezt a személyi jövedelemadó-rendszer semmilyen formán nem veszi figyelembe, mindenki pontosan úgy adózik, mintha egyedül élne az általa megszerzett jövedelemből.
De ugyanakkor képviselőtársnőm nem mondhatja, hogy abban a súlyos krízisben, amikor a munkanélküliség növekedése és az egész gazdasági átalakulás zajlott az országban, a családok magukra maradtak volna, azok a családok, akik számára nem volt igénybe vehető a személyi jövedelemadó-kedvezmény. Ha megnézi a statisztikai adatokat, a háztartáspanel-vizsgálat pontosan kimutatta a '90-es évek elején, hogy nem a legrászorultabb rétegek sorsa romlott tovább, hanem a középrétegek egy része csúszott lefelé. (Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Így van!) Ez tény. És ez azért van, tisztelt képviselőtársnőm, mert ez alatt az időszak alatt született meg a szociális törvényben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) - többek között - több olyan ellátási forma, amit éppen ezek a családok tudtak igénybe venni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir